Hlavní obsah

Když se ocitnete v nařízené karanténě. Co se pro vás změní?

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

V případě zdravotních obtíží byste měli volat buď na příslušnou hygienickou stanici, nebo na linku 112 s tím, že musíte uvést, že jste v nařízené karanténě. Nesmíte samozřejmě přijímat žádné návštěvy.

Článek

Co znamená nařízená domácí karanténa?

Pokud vám byla nařízena domácí karanténa (vrátili jste se z rizikových zemí, byli jste v kontaktu s nakaženým, jste testováni na koronavirus…), znamená to, že byste měli zůstat doma a nikam nevycházet. Ani na nákup či k lékaři. V případě zdravotních obtíží byste měli volat buď na příslušnou hygienickou stanici, nebo na linku 112 s tím, že musíte uvést, že jste v nařízené karanténě. Nesmíte samozřejmě přijímat žádné návštěvy.

Jak si zajistit nákupy a podobně?

Ideálně, pokud žijete v místě, kde je tato služba dostupná, si objednejte nákup s dovozem až do domu. Plaťte předem přes internetové bankovnictví a nákup si nechte dát za dveře bytu či domu. Pokud to nejde, držte se od kurýra co nejdál a použijte roušku. Podobně můžete samozřejmě o pomoc požádat příbuzné, sousedy, známé.

Pokud žádnou z těchto možností nemáte, můžete v případě krajní nouze vyjít na nezbytně nutnou dobu (na rychlý nákup, vyvenčit psa…), ale buďte zodpovědní. Noste roušku, zbytečně se nezdržujte, vyhýbejte se kontaktu s lidmi, udržujte si od nich bezpečnou vzdálenost, před odchodem a po příchodu si pečlivě umyjte ruce.

Mohu v karanténě pracovat?

Pokud to charakter vaší práce umožňuje, můžete pracovat z domova (takzvaný home office). V takovém případě vám samozřejmě náleží plný plat. Pokud nemůžete pracovat na dálku, případně vám to zaměstnavatel neumožní, můžete využít pracovní neschopnosti.

Co když karanténu poruším?

Za porušení nařízené karantény hrozí pokuta až tři miliony korun, přičemž její porušení může být postihováno i zpětně.

Kdo dohlíží na dodržování karantény?

Hygienické stanice ve spolupráci s Policií ČR, ovšem jejich kapacity samozřejmě nejsou takové, aby každého, kdo je v karanténě, například denně kontrolovaly. V prvé řadě se tak spoléhá na osobní zodpovědnost každého, protože dodržením karantény nechráníte jen sebe, ale především své blízké, své okolí a v konečném důsledku celou společnost.

Související témata: