Hlavní obsah

Když sestavy odnese vítr a vypadne proud. Těžký život fotbalových komentátorů

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Legendární britský televizní a rozhlasový komentátor John Motson, zvaný „Motty“. I jeho půl století dlouhá kariéra byla nejrůznějších příběhů plná. Jak se změnila práce fotbalových komentátorů v posledních 30 letech?

Reklama

Článek

Napsat postaru na papír, vystřihnout a nalepit, nebo prostě naťukat do počítače? Komentovat naživo fotbal je náročná disciplína plná nástrah. Angličan tentokrát zaostřil na tuto profesi, ale nenechal stranou ani aktuální dění.

Výpadek proudu na stadionu, slabá baterie počítače, vadný napájecí kabel, o zdravotních problémech komentátorů ani nemluvě. Jaromír Bosák, přinášející fotbal přes televizní obrazovku do českých domácností už skoro tři desítky let, si vzpomněl i na příhodu, kdy mu v Belfastu pečlivě rozepsanou sestavu těsně před mezistátním zápasem odnesl poryv větru. Jeho precizní přípravu na zápas v podobě hustě popsaných kartiček měl možnost opakovaně ocenit i autor Angličana Jiří Hošek, který do svého podcastu pozval i oblíbeného a uznávaného komentátora kanálu Premier Sport Matúše Lukáče, jenž se specializuje právě na Premier League.

Posluchači Angličana zaplavili moderátorovu e-mailovou schránku specifickými výrazy a slovními spojeními, floskulemi, klišé či geometrickými srovnáními, na něž jsou v podání fotbalových komentátorů mimořádně alergičtí. „Bylo toho tolik, že kdybych sestavil z tabuizovaných slov černou listinu, mohli by komentátoři hlásit pouze čas a skóre,“ prohlásil Jiří Hošek a předal Jaromíru Bosákovi kritické ohlasy posluchačů na slovo pumlíč, které populární fotbalový spíkr s oblibou používá. „Nemůžu přece celý zápas říkat jen míč nebo balon,“ bránil se Bosák.

Anketa

I on připustil, že se práce televizního fotbalového komentátora od 90. let podstatně změnila: „Dnes jsou volně k dispozici obrovská kvanta informací. Musím vycházet z toho, že se nemůžu měřit s nadšenci, kteří vědí, jak se jmenuje manželka fyzioterapeuta jejich oblíbeného týmu a z jakého kmene pocházel pradědeček středního útočníka.“

Zajímavé statistické údaje z posledních zápasů Premier League

- Jordan Henderson v 1. poločase proti WBA zkompletoval 85 přihrávek, zatímco celý tým West Bromwiche jen 46.

- Tottenham vyslal v posledních 7 zápasech ve 2. poločasech pouhých 22 střel.

- Od svého debutu v Premier League v únoru 2020 dal Tomáš Souček 4 góly hlavou, stejně jako Kane a Calvert-Lewin.

- Sheffield United je teprve 3. týmem v historii nejvyšší anglické soutěže, který zůstal i po Vánocích bez výhry. Před ním to byly Burnley (1889/90) a Bolton (1902/03).

Také Matúš Lukáč uznává, že trefit správné množství statistických a dalších informací není vůbec snadné. On sám dostává ke každému zápasu Premier League zhruba 40 stran statistik – trvalo by mu několik dní, než by se jimi vůbec prokousal. V Angličanovi přišla řeč i na to, jaké to je komentovat slovensky pro náročného českého diváka (a obráceně). Jaromír Bosák hbitě využil příležitosti a pochválil se za úspěšně složenou vysokoškolskou zkoušku ze slovenštiny u docentky Budovičové.

Kdo byl podle tria Lukáč, Bosák a Hošek nejmilejším překvapením i největším zklamáním probíhajícího ročníku? A shodnou se komentátoři na tom, které týmy sestoupí z Premier League o soutěž níž? To všechno – a také sázkařské okénko nebo detailní rozbor zápasu Arsenal–Chelsea – si poslechněte v aktuální epizodě podcastu Angličan. Najdete ji v přehrávači v úvodu článku.

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem nebo Jindřichem Šídlem.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Každé úterý na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo přímo autorovi Angličana Jiřímu Hoškovi na jiri.hosek@sz.cz.

Reklama

Doporučované