Hlavní obsah

Když to policisté zabalí. Přes 100 mrtvých, chaos v brazilském městě krotí armáda

Pořádek ve městě Vitória musela zjednat až armáda.

 

Reklama

Policisté chtějí stoprocentní zvýšení platu. Lidé využili jejich stávku k rabování obchodů. Počet vražd dramaticky stoupl.

Článek

Nejméně sto deset životů si za posledních pět dnů vyžádaly nepokoje v brazilském městě Vitória ve státě Espírito Santo na jihovýchodě země. Stávkují tu vojenští policisté, kteří se za normálních okolností podílejí na střežení pořádku.

Příslušníci vojenské policie se chtějí domoci lepších pracovních podmínek a hlavně vyššího platu. Po vládě chtějí stoprocentní navýšení mezd.

Civilní policie sice nestávkuje, ale nemá kapacity na udržení pořádku. Práci jí navíc ztěžují rodinní příslušníci stávkujících, kteří demonstrují i před policejními stanicemi a blokují policejní auta.

Nedostatek policistů v ulicích má za následek rapidní zvýšení kriminality, od rabování po vraždy.

„Za jeden den jsme zaznamenali i čtyřicet vražd. Přitom obvykle jich tu není víc než dvacet měsíčně,” řekl americké CNN Santana Lopes, vyšetřovatel z místního policejního oddělení vražd.

Většina obchodů je zavřená, stejně jako školy. Provoz městské dopravy byl značně omezen.

Guvernér státu Espírito Santo postup vojenské policie označil za vydírání a do ulic povolal 1 200 vojáků s obrněnou technikou.

Reklama

Doporučované