Hlavní obsah

Když turisté vadí: Skryté recepty měst, jak se z nich nezbláznit

Peníze, nebo život: Turistika ničí nejen Český Krumlov či centrum Prahy. Ohroženy jsou i stezky Českého ráje nebo Českosaského Švýcarska.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Počet turistů přijíždějících do České republiky stoupá už pátým rokem. Stoupají i příjmy z turistiky do veřejných rozpočtů. Zároveň ale přibývá už i v Česku lokalit, kde příliv turistů začíná vadit místním lidem i přirozenému životu. Nový díl magazínu Peníze, nebo život hledá cesty, jak tomuto vývoji zabránit.

Článek

Ve druhém čtvrtletí letošního roku se v českých hotelech, penzionech a kempech ubytovalo na 5,5 milionu turistů, což meziročně představuje 4,6procentní nárůst.

Mezi příchozími je stále největší počet Němců, kteří tvoří pětinu hotelové klientely. Růst ale táhnou především Asiaté. Jak uvádí poslední zpráva Českého statistického úřadu, stoupl v Česku počet návštěvníků z Číny oproti loňsku o 28 procent.

Většina asijských turistů Česko navštíví s cestovní kanceláří, obvykle v rámci poznávacího zájezdu, během něhož za deset dní až dva týdny projedou několik evropských zemí a v bleskovém tempu se seznámí s desítkami atraktivních lokalit.

„Selfíčková turistika“ ale není pro turistický průmysl ideální. Půldenní či jednodenní turisté zatěžují historická centra atraktivních měst, ale ve skutečnosti je příliš nezajímá místní kultura, nemají čas skutečně poznat památky, ochutnat místní kuchyni a vybírat si z kvalitních výrobků. Jejich příval ale může - tak, jak se to už děje například v Českém Krumlově či v centru Prahy - obtěžovat a vytlačovat místní obyvatele.

Jak tomu čelit? V přetížených lokalitách se neobejdeme bez regulace a zpoplatňování turistických služeb. Na druhou stranu je třeba nabídnout nové služby a aktivity, které budou lákat náročnější turisty k delším pobytům. V ekonomickém magazínu Peníze, nebo život se svými zkušenostmi přicházejí starosta, odbornice na cestovní ruch, hotelový manažer či majitelka významné galerie. A podíváme se také na to, jak se rodí úplně nové turistické magnety - v místech, o kterých v Číně ještě nemají ani ponětí.

Finanční správa mapuje nabídku Airbnb, atraktivní města na to jdou přes živnostenský úřad.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované