Hlavní obsah

„Když vraždili Židy – mlčel jsem…“ Poselství na univerzitě v Ústí rozlítilo SPD

Plakáty parafrázující odpůrce nacismu umístěné na budově univerzity rozlítily SPD a její příznivce.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rozruch na sociálních sítích vyvolala umělecká instalace umístěná na budově Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Kvůli plakátům díla „Když…“ parafrázujícím teologa a odpůrce nacismu Martina Niemöllera na univerzitu a její studenty útočili na sítích příznivci SPD.

Článek

Když vraždili Židy – mlčel jsem. Když vyháněli Němce – mlčel jsem. Když mlátili Romy – mlčel jsem. Když odmítali uprchlíky – mlčel jsem. Když přišli pro mě – už všichni mlčeli.

Série plakátů slovenské mezinárodně uznávané umělkyně Ilony Németh umístěná na budově Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem vyvolala na sociálních sítích rozruch, potažmo negativní reakce. Zejména na stránkách spojených s politickou stranou SPD.

Foto: Seznam Zprávy

Komentář k věci Jana Čížka na Facebooku.

„Ústeckou kampaň univerzity UJEP na vyvolávání nenávisti a rozdělování společnosti platí Ministerstvo kultury a MŠMT. Tedy ČSSD a ANO. Pan Plaga (ministr školství, pozn. red.) po konzultacích školních osnov s BIS tedy pokračuje v trendu přepisování dějin a vymývání mozku našim dětem. Vláda je na odvolání komplet!“ napsal na svůj facebookový profil například Jan Čížek, jeden z předních představitelů strany. V dalším příspěvku pak plakáty označil za „angažované protičeské plachty“.

Oficiální facebookový profil strany pak uvedl, že nesmyslná hesla, která si studenti vyvěsili, jsou dalším z mnoha důkazů, že český vzdělávací systém je na tom opravdu špatně. V příspěvku pak strana dodává například to, že „Židy přece vraždili Němci, nikoli Češi“.

Na Facebooku výstavu komentovalo také politické hnutí Čisté Ústí spojené s Tomášem Vandasem, předsedou mimoparlamentní Dělnické strany sociální spravedlnosti.

Za autory díla jsou pak v reakcích na sociálních sítích označováni studenti fakulty. Ve skutečnosti je jeho autorkou zmíněná Ilona Németh, kterou inspiroval slavný text německého teologa a výrazného odpůrce nacismu Martina Niemöllera publikovaný po druhé světové válce. Jeho význam autorka posunula do současné společenské situace. Podle průvodního textu k výstavě je reakce okolí žádoucí. Jedinou reakcí, kterou nemá dílo vyvolat, je nezájem.

Kromě univerzitní budovy se plakáty objevují i na dalších místech v Ústí nad Labem a jsou součástí projektu „Mo(nu)mentální topografie – Po stopách města“. Výstavu podpořilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Projekt je součástí oslav 100 let české státnosti a také 25. výročí založení univerzity. Plakáty na její budově visí od října.

Foto: UJEP

Plakáty umělkyně Németh jsou vylepené i na dalších místech.

Proti útokům na sociálních sítích se ohradilo také vedení fakulty. Podle děkana fakulty Pavla Mrkuse je dílo na sítích mylně interpretováno. Podařilo se mu ale odhalit „nebezpečnou těkavost sociálních sítí a hlubokou propast v porozumění a výkladech základních dějinných traumat, která stále ovlivňují současný bolestný stav duše střední Evropy”.

Reklama

Doporučované