Hlavní obsah

Když za vás dýchá ventilátor, změníte názor. Svědectví z covidária

Svět bez obalu: Nevěřili jsme, že covid existuje. Když ale dýcháte jen s pomocí ventilátoru, svůj postoj rychle změníte, říkají pacienti.Video: RFE/RL

 

Reklama

S nepříznivou epidemickou situací se potýkají na Ukrajině. Země eviduje několik dní nejvyšší nárůst počtu úmrtí po nemoci covid-19 od začátku pandemie. Stát na neočkované uvalil nová omezení.

Článek

Tamní nemocnice se opět plní nakaženými. Na 93 procent hospitalizovaných s covidem-19, kterých je v úhrnu přes 35 000, nebylo podle ministerstva naočkovaných. Situace je vážná i v kyjevské městské nemocnici, kde už opět kvůli velkému nárůstu pacientů s covidem-19 docházejí lůžka s ventilátory. Tamní lékaři uvádějí, že téměř všichni jejich nemocní potřebují kyslík a 90 % z nich je neočkovaných. „Máme tu 28 kyslíkových ventilátorů. Máme také kyslíkové koncentrátory pro případ jakýchkoli nouzových situací. Rozšířili jsme počet lůžek a umístili jsme je i na chodby. Na těchto lůžkách jsou koncentrátory pro případ, že by lidé nutně potřebovali kyslík,“ popisuje lékařka Inna Tychynová reportérům Rádia Svobodná Evropa, jak je jejich nemocnice připravena.

Jen 18 procent Ukrajinců je podle podle webu Our World in Data plně vakcinováno. Důvodem je nedůvěra obyvatel k vakcínám, institucím a dezinformační kampaně. Ukrajinci si mohou vybrat mezi vakcínami firem Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Sinovac.

„Každý se musí nechat očkovat. Já se také nechám. Také jsem si myslela, že nepůjdu, ale je to nutné. Určitě to poskytuje nějakou ochranu, alespoň malou. Bez očkování je naše tělo oslabené. A pokud dostanete zápal plic a covid-19, je to velmi vážné. Jednoduše řečeno, ti, kteří si tím neprošli, tak to nechápou,“ říká jedna z pacientek covidového oddělení. „Najednou se mi špatně dýchalo. Měla jsem kašel, který mi pět dní neustupoval. V jednu chvíli jsem se začala dusit. Musela jsem být hospitalizována a napojena na kyslík. Vůbec jsem nevěřila, že tato nemoc existuje. Byla jsem skeptická i k vakcíně. Opravdu jsem si ji nechtěla nechat dát. Ale teď je můj postoj samozřejmě jiný. Změní vás to, když se sem dostanete,“ popisuje průběh onemocnění mladá Darja. „Měli by udělat to, co udělali v zahraničí, a říct všem, že se musí nechat očkovat. Všichni,“ říká Olexander.

Na Ukrajině byla kvůli nárůstu počtu případů nemoci covid-19 v některých městech znovu zavedena restriktivní opatření. „Tento týden se počet pacientů, které jsme hospitalizovali, stabilizoval. V minulosti jsme měli dny, kdy byla všechna lůžka plná, a to i na chodbě. To se teď ještě nestalo, abychom měli zaplněnou celou chodbu. Bojíme se, že se to ale zhorší. Jsme na to připraveni,“ říká lékařka Tychynová.

Od začátku pandemie země se zhruba 44 miliony obyvatel podle údajů Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) zaznamenala 3,23 milionu případů nákazy koronavirem a 77 156 lidí tam nemoci covid-19 podlehlo.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované