Hlavní obsah

Chtěl bych, aby Záchranka byla aplikací celého Rakouska-Uherska, říká její šéf

Rozhovor s Filipem Maleňákem o dalším rozvoji aplikace Záchranka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Před třemi lety se z původní bakalářské práce stala aplikace, která zachraňuje životy. A to nejen po celé České republice, ale i na slovenských horách, v Rakousku a zanedlouho i v Maďarsku. Kromě rozšiřování se do dalších států má ale Filip Maleňák, zakladatel a ředitel aplikace Záchranka, ještě další plány.

Článek

Symbolicky v den, jehož číslice tvoří linku 155, tedy 15. 5. 2019, Filip Maleňák ve spolupráci s hlavním městem Praha přidal do aplikace Záchranka další rozšíření. Díky němu bude uživatele upozorňovat na mimořádné události ohrožující život většího počtu lidí. Třeba výbuchy, rozsáhlé požáry, útoky a další. Právě v Praze má totiž aplikaci nainstalovanou více než 200 tisíc lidí.

Záchranka se neustále vyvíjí. Od začátku její autoři spolupracují se záchranáři, dispečery, ale i uživateli tak, aby právě pro ně byla aplikace co nejefektivnější.

Do roku bychom se tak mohli dočkat rozšíření v podobě kontinuálně sdílené polohy s dispečery, elektronické vycházkové knihy a také videohovorů, díky kterým by dispečeři mohli lépe poradit volajícímu v kritických situacích.

Ve vývoji jsou také náramky, které by nebyly příliš náročné na baterii a záchranné složky by zalarmovaly i při špatném nebo nedostupném signálu. Vývoj těchto speciálních náramků však zatím naráží na technologické bariéry.

Jak budou novinky v aplikaci Záchranka vypadat, kolik vývoj takové aplikace stojí a mnoho dalšího se dozvíte ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované