Hlavní obsah

Když zlepšíme péči o půdu, máme šanci, komentují čeští vědci varovnou zprávu OSN

OSN varuje před negativním vlivem zemědělství na klima.Video: Šimon Trantina

 

Reklama

Mezivládní panel pro klimatickou změnu Organizace spojených národů ve čtvrtek dopoledne na konferenci v Ženevě představil rozsáhlou zvláštní zprávu o změně klimatu a dopadu na půdu, krajinu a zemědělství. Vysílání z jeho prezentace probíhalo i v pražské buňce OSN, kde byli přítomni čeští experti.

Článek

„Vědci připomněli, že se hospodaření v krajině, péče o půdu, starost o přírodu i nakládání s lesy významně podepisují na množství skleníkových plynů, které předáváme do atmosféry,“ řekl Seznamu analytik organizace Glopolis a ekolog Vojtěch Kotecký.

Hlavním poselstvím několikasetstránkové zprávy sestavené týmem odborníků z mnoha členských států OSN je to, že zemědělství a špatná péče o půdu hrají a můžou i nadále hrát důležitou roli v oteplování planety.

Ničení půdy, odlesňování, průmyslové zemědělství a další nešetrné praktiky tomu přispívají.

„Základní součást změny klimatu, emise skleníkových plynů, téměř z jedné čtvrtiny pocházejí z hospodaření v krajině, ze zemědělství,“ podotkl ekolog a někdejší ministr životního prostředí Bedřich Moldan.

Zatímco zemědělství danou část problému kolem klimatu způsobuje, ten se na něm současně i podepisuje.

„Musíme si z toho odnést, že změna klimatu má zcela zásadní vliv na celou krajinu, hospodaření v krajině, zemědělství. Na druhou stranu tyto stejné věci ke změně klimatu přispívají,“ dodává Bedřich Moldan.

Podle zprávy mezivládního panelu tak je zemědělství součástí problému, pokud k němu bude ale správně přistupováno, může se stát jeho řešením.

„Užil jsem si to, že zpráva přináší jedno zajímavé poselství. A to, že práce s krajinou a se zemědělstvím není jenom to, co může klimatckou změnu zhoršovat a přinášet problémy, ale je to sektor, který je i řešením a může být i brzdou klimatické změny,“ řekl k možnostem zacházení s půdou expert na zemědělství z neziskové organizace Člověk v tísni Jan Svitálek.

Zpráva kromě poukázání na nejnebezpečnější důsledky klimatické změny, jako třeba to, že pokud nepřijdou rázná opatření, na Zemi nebude dostatek potravy pro celé lidstvo, doporučuje konkrétní kroky k zamezení ničivému dopadu situace kolem klimatu.

Protierozní opatření, obnova lesů, omezení odlesňování nebo zamezení plýtvání potravinami mohou prý ve spojení se snížením emisí ze spalování fosilních paliv zabránit průměrnému oteplení o půl stupně Celsia.

Reklama

Doporučované