Hlavní obsah

Ke Dnům evropského dědictví se připojilo více než 700 památek.

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Národní téma letošních Dnů evropského dědictví (EHD) je Památky pro všechny. K 1. září se v Česku k tradičním dnům otevřených památek registrovalo více než 700 památek a 220 akcí.

Článek

Uvedlo to dnes pořádající Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Dny evropského dědictví se budou konat od 11. do 19. září, národní zahájení bude v Uherském Hradišti. Ministerstvo kultury při něm tradičně ocení Nositele tradice lidových řemesel.

Dostane ji Jiří Danzinger za výrobu modrotisku, Ludmila Farkašová za udržování tradice výšivky, které se říká výřezová, Filip Trunečka za zpracování vápenných omítek a Miroslav Vrtěna za udržování tradice bednářského řemesla. Marek a Barbora Kulhaví za firmu Rautis budou přebírat certifikát UNESCO, na jehož seznam jsou od loňska zapsané perličky z Poniklé. Rodinná dílna Rautis je jedinou, která tradiční perlařské řemeslo zachovává.

Danzinger se narodil v roce 1980 a žije v Olešnici, kde provozuje rodinnou modrotiskovou dílnu. Tradiční technologie výroby modrotisku v jeho dílně zůstává po staletí nezměněna. Danzinger ovládá všechny postupy související s výrobou modrotisku a pořádá workshopy i exkurze, na nichž se návštěvníci seznamují s historií i současností modrotiskařského řemesla. Kromě tradičního modrotisku však v jeho dílně vznikají i realizace podle návrhů současných textilních designérů.

Farkašová se narodila v roce 1955, pochází z obce Hroznová Lhota. Ovládá různé techniky výšivky, její specializací je však starobylá a na provedení náročná výřezová výšivka. Jde o ojedinělý typ výšivky, používaný na krojích z Uherskohradišťska, Veselska, Uherskobrodska a Uherskoostrožska. Výřezová výšivka se uplatňuje zejména na ženských čepcích, rukávcích a mužských košilích.

Trunečka se narodil v roce 1980, žije v obci Boršov, která je součástí města Moravská Třebová. Zabývá se zhotovováním tradičních vápenných omítek, zejména v případě lidových staveb. Důsledně dodržuje historické postupy. Jejich základem je hašené vápno, pro barvu a strukturu omítky pracuje s místními surovinami, zejména písky. Používá tradiční technologické postupy, které jsou v dnešním stavitelství již zapomenuty nebo se nedodržují pro velkou časovou náročnost. Spolupracuje s Národním památkovým ústavem jako lektor workshopů obnovy vápenných omítek.

Vrtěna se narodil v roce 1952, je příslušníkem čtvrté generace bednářů. Jeho rodinný podnik, který dnes sídlí ve Štěpánově nad Svratkou, se zaměřuje na výrobu malolitrážních soudků a korbelů, zhotovovaných převážně z dubového nebo akátového dřeva a využívaných pro uskladnění piva, vína nebo destilátů. Při své práci používá jak stolařské stroje, tak historické bednářské nářadí, které zdědil po předcích.

EHD je celoevropská akce konaná pod patronací Rady Evropy, každoročně se jí účastní na 50 států Evropské kulturní konvence a jejím posláním je propagace historického dědictví, které vzniklo v evropské i národní tradici.

Reklama

Doporučované