Hlavní obsah

Ke Kypru se blíží ropná skvrna o velikosti New Yorku

Simulace postupu ropné skvrny.Video: twitter/excelsior2020eu

 

Reklama

Ropná skvrna, která unikla z rafinerie na syrském středomořském pobřeží, by během středy mohla dosáhnout až ke břehům Kypru. Informovaly o tom úřady ostrovního státu.

Článek

Chemikálie se do Středozemního moře dostaly kvůli rozbité nádrži v tepelné elektrárně města Bánijás. V té se nacházelo asi 15 tisíc tun paliva. Závada by již měla být pod kontrolou, v moři se kvůli ní ale vytvořila velká ropná skvrna, která se šíří dál. Odpovědné složky by ovšem již měly pracovat na vyčištění vody.

Podle zdroje webu CNN, jenž žije ve městě Bánijás a s novináři hovořil pod podmínkou anonymity, došlo ke znečištění velké části pobřeží. „Lidé tohle nepotřebovali, už teď je těžké se tu uživit a určitě to ovlivnilo životy mnoha rodin, které přišly o příjem. Vláda sem poslala jen lidi s houbami a hadicemi, nemají kapacitu na to, aby se s tímhle vyrovnali… Moře houbami vyčistit nejde.“

Podle kyperských úřadů skvrna postupuje směrem k ostrovnímu státu a dosáhnout k jeho břehům by mohla během středy. Podle společnosti Orbital EOS, která analyzovala satelitní snímky, byla v úterý večer skvrna přibližně 7 kilometrů od kyperského pobřeží. Podle firmy navíc pokrývá asi 800 kilometrů čtverečních prostoru, a dosahuje tak podobné velikosti jako město New York.

Skvrna by podle počítačových modelů měla nejdříve dosáhnout severovýchodního výběžku ostrova, mysu Apostolos Andreas, který je součástí Tureckem ovládané části země. Podle agentury AP kyperská vláda už turecko-kyperské úřady informovala a je připravena v řešení situace nabídnout pomoc.

Skvrna může ovlivnit i samotné Turecko, které se Sýrií sousedí. „Přijímáme nezbytná opatření prostřednictvím mobilizace našich zdrojů, abychom zabránili veškerým šancím, že se tento únik stane ekologickou katastrofou,“ sdělil turecký viceprezident Fuat Oktay tamní státní agentuře Anadolu.

Rafinerie v Bánijásu, ze které skvrna unikla, je hlavním zdrojem palivových produktů v Sýrii a je nezbytná pro fungování země postižené válkou. Jedná se také o druhý velký únik ropy ve Středomoří v letošním roce. V únoru únik ropy zdevastoval izraelské pobřeží.

Reklama

Doporučované