Hlavní obsah

Ke stravenkám kníženky. Schvalte další benefit, žádají knihkupci po Babišovi

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Co říká zaměstnaneckým benefitům Andrej Babiš jako ministr a co jako majitel Agrofertu (video Lucie Stuchlíková).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Svaz českých knihkupců chce prosadit nákup knih mezi firemní benefity. Nápadu se nebrání ani ministr financí Andrej Babiš.

Článek

Firemní benefit je v Česku v podstatě jiný název pro stravenky. To by se ale mohlo změnit.

Podniky by si mohly odečítat z daní i peníze utracené za tištěné knížky pro své zaměstnance. Češi jsou přitom známí jako vášniví čtenáři a ti, co si knihy nepořizují, uvádějí jako hlavní důvod právě cenu. Předpoklady, aby se z příspěvku na knihy stal firemní hit, tady jsou.

S nápadem přišel Svaz českých knihkupců a nakladatelů, který se ho snaží prosadit do novely zákona o daních z příjmů. „Pokud by pozměňovací návrh prošel, bylo by na nás, abychom poskytnutí knižního benefitu zaměstnavateli zjednodušili – a to nejlépe vydáním knižních poukázek. Poukázky by přijímala všechna kamenná knihkupectví, která bychom tím také podpořili. Často totiž bojují o přežití,“ vysvětluje Martin Vopěnka, předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů.

Kníženek se ujal šéf poslanců ČSSD

Návrh přislíbil podat předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. „Mám to v plánu přednést v druhém čtení, předpokládám, že během listopadu,“ potvrdil svůj záměr Roman Sklenák. Podle něj je nálada ve sněmovně takovému nápadu nakloněná, podporu si ale zatím ještě nezjišťoval.

Samotní nakladatelé jsou z nápadu nadšení. Věří, že by to přineslo do odvětví více peněz. „Trhu by to pomohlo. Když se zvýší náklad, tak se snižuje výrobní cena. Mohly by vycházet knihy, které nevychází. Bylo by více prostředků na kvalitní literaturu,“ snaží se popsat možné dopady Anna Rezková Horáčková, ředitelka nakladatelství Paseka.

Spleť paragrafů jménem daň z příjmů

Naopak skeptičtí jsou daňoví poradci. Podle nich je zákon o dani z příjmů už tak příliš komplikovaný. „Pro zaměstnance to bude příjemné, ale myslím si, že to nepomůže přehlednosti. Obecně několik let Ministerstvo financí deklaruje, že chce zákon zjednodušit,“ říká Lucie Rytířová, která dříve na Ministerstvu financí pracovala, nyní je poradkyní ve společnosti Deloitte.

Účetní Helena Melicharová si myslí, že podobné benefity si budou moci dovolit kvůli administrativě jen velké firmy. „Menší raději zaměstnancům přidají,“ míní Melicharová.

Ministerstvo financí potvrdilo, že má v rámci novely ambice co nejvíce zpřehlednit celé pole benefitů a výjimek. Sami nejsou schopní dopočítat, jaké mají zaměstnanecké výhody dopady na výběr daní. „Škála daňových úlev je široká a pod samotným pojmem benefit si lze představit velké množství institutů, přičemž rozpočtový dopad některých z nich se pohybuje v řádech miliard korun, u některých je rozpočtový dopad naopak zanedbatelný. Náklady vynaložené na jejich přesnější odhad by tím pádem byly neúměrně vysoké,“ tvrdí mluvčí Filip Běhal. Ke konkrétnímu návrhu knihkupců se nechtěl vyjádřit, protože ho nezná.

Průzkumy ukazují, že právě na volnočasové odměny se podniky chtějí vrhnout. Podle společnosti Sodexo, která v oboru podniká, firmy v Česku nejvíce nabízejí stravenky, zároveň ale plánují zavádět volnočasové odměny, mezi které by se měly, pokud návrh projde sněmovnou, počítat i knihy.

Reklama

Související témata:

Doporučované