Hlavní obsah

„Ke své obraně využijeme možná i mezinárodní tribunál,“ hájí se podnikatel stíhaný za daňový podvod

Michal Kovárník, majitel malé rodinné firmy KM Plus z Chrasti u Chrudimi, se hodlá bránit postupu finančního úřadu i policie. Uvádí to ve svém vůbec prvním vyjádření poté, co jej před pár týdny policie obvinila z trestného činu poškození zájmů Evropské unie. Podle policie vytvořil se zástupci tří dalších firem podvodný řetězec, a neoprávněně tak získal 16,4 milionu korun na evropské dotaci. Případu se věnoval i pořad Seznamu Zvláštní vyšetřování.

Reklama

Článek

Michal Kovárník odpovídal písemně na předem zaslané otázky Seznamu. Zde je záznam:

Co nového jste se dozvěděl z dokumentu o zahájení trestního stíhání? Vaše právnička Šárka Vesková říkala, že teď jste se konečně dozvěděli, co jste vlastně měli spáchat.

I tak by se to dalo říct. Dosavadní průběh byl takový, že finanční úřad prováděl-neprováděl kontrolu. Naši firmu zlikvidoval 25. července 2016, a až po více než půl roce přišel s tím, že vyjádřil své pochybnosti. Ovšem bez toho, aby naše strana dostala jedinou možnost se k nim vyjádřit. Jako odůvodnění použili „údajná zjištění z jiného daňového řízení“. Tato „údajná zjištění“ vedla k likvidaci naší firmy. Paradoxem je, že firma, kde tato zjištění měla údajně vzniknout, ještě dnes funguje. Chraň bůh, že bych jim přál zažít to, co se stalo nám. Ale toto samo o sobě je naprosto absurdní. Tato firma navíc léta působí na trhu, zaměstnává desítky zaměstnanců, dělá velké zakázky - mimo jiné i rekonstrukce budov pro Policii ČR. Pokud je tato firma součástí podvodného řetězce, tak nechápu, že si ji sama policie vybírá na dodávky projektů dotovaných Evropskou unií.

Co konkrétně policie Kovárníkovi a spol. vyčítá, si přečtěte zde:

Dále to, že o tom rozhodli pracovníci finančního úřadu ve Žďáru nad Sázavou, kteří u nás ve firmě nikdy osobně nebyli.

Co se policie týče, tak ta drží linii danou finančním úřadem a naprosto ignoruje vše, co je v náš prospěch. Tomu odpovídalo i podání vysvětlení, které jsem učinil letos v únoru. Neřešilo se tam absolutně nic, co by se týkalo konkrétních detailů projektu, ale jen obecné bláboly okolo historického působení firmy. Když jsem se snažil něco konkrétního sdělit, policisty to evidentně nudilo. Celé to bylo jen o odfajfkování si nutného úkonu. Kdyby se totiž řešila konkrétní témata, jejich podezření uvedená v usnesení, tak to vše muselo být vysvětleno, a oni tudíž neměli na základě čeho zahájit trestní stíhání.

Jak konkrétně se budete bránit?

Toto nechám na své právní zástupkyni doktorce Veskové, ale určitě využijeme všechny možné prostředky a zvažuji i mezinárodní tribunál, protože - upřímně - to, kam od loňského roku směřuje naše republika, mě nenaplňuje pocitem klidu, bezpečí a právního státu. Spíše to zavání návratem ke komunisticko-estébáckým praktikám. Toto jsem osobně zažil a nechápu, že je v republice třicet procent lidí schopných toto chtít.

Podle finančního úřadu, a teď tedy i podle policie, byla vaše firma KM Plus součástí podvodného řetězce firem, které si přeprodávaly výrobní linky na výrobu plastových lahví, a uměle tak navyšovaly cenu. Čím konkrétně se snažíte toto tvrzení vyvrátit? Jak je možné, že se vám to zatím nepodařilo: u policie, u finančního úřadu a ostatně ani u soudu, který se zabýval oprávněností vydání zajišťovacích příkazů na majetek a účty vaší firmy? 

Dle mě dostupných informací se ceny navyšovaly vždy s přidanou hodnotou. Existuje i znalecký posudek, který deklaruje, že se nakoupilo za ceny obvyklé. Dále je zde výběrové řízení, které monitoroval CzechInvest, respektive Ministerstvo průmyslu a obchodu. Tyto všechny informace jsou neustále záměrně ignorovány jak finačním úřadem, tak policií. Co se vyvracení informací týče, tak finanční úřad nám k tomu nedal příležitost a prostě nás zlikvidoval. Policie, kde se konalo podání vysvětlení, také ne, protože se s námi o jakýchkoliv podezřeních vůbec nebavila. Žádný soud zatím meritum věci neřešil. Proběhl jen jediný, a ten řešil to, zda finanční úřad může či nemůže vydat zajišťovací příkazy. Soud dospěl k závěru, že je vydat mohl, ale výslovně řekl, že tím žádným způsobem nepředjímá rozhodnutí ve věci samé, tedy to, jestli dotace byla čerpána oprávněně.

Připouštíte zpětně, že jste při vyřizování dotace a nákupu linek mohl v něčem pochybit, případně se možná nevědomě stal součástí podvodu připraveného vašimi dodavateli? 

Ne. Postupoval jsem se vší opatrností a pod kontrolou státních orgánů.

Když jsme natáčeli Zvláštní vyšetřování, mluvil jste o znechucení ze situace v tomto státě, plánoval jste, že až případ vyhrajete, vystěhujete se s rodinou do zahraničí. Jaké jsou vaše současné plány? 

Využil jsem pracovní příležitosti a v současné době pracuji mimo Českou republiku, v rámci Evropské unie. Popravdě se mi těžko žilo ve městě, kde na ulici potkáváte lidi, kteří vás zlikvidovali. Dále se těžko hledá motivace k práci ve státě, kdy pětadvacet let makáte a platíte daně, a lidé placení z těchto daní se vás snaží zlikvidovat.

Reklama

Doporučované