Hlavní obsah

Kejkle se systémem videorozhodčího naštvaly sponzory, liga našla řešení

Foto: Profimedia.cz

Hlavní sudí Emanuel Marek na archivním snímku, pořízeném na jednom z ligových utkání, debatuje s videorozhodčím o sporné situaci.

Reklama

Od Fortuna a Datartu, sponzorů fotbalové ligy, přišla kritika užívání systému VAR. Datart deklaroval možnost ukončení kontraktu s LFA. Tlak od sponzorů cílí k obsazení celého ligového kola systémem VAR už od příštího ročníku.

Článek

Ten dopis byl sice deklarován jako otevřený, ale širší pozornosti médií v době svého vzniku unikl. V půlce prosince se objevil na webu společnosti Datart. A adresován byl Dušanu Svobodovi, předsedovi Ligové fotbalové asociace.

Hluboké rozčarování, nespokojenost, znepokojení, zklamání, obtížně pochopitelné situace… To jsou slova, která se v něm často opakují. František Mikoška, obchodně marketingový ředitel HP Tronic Zlín, což je firma, která prodejní řetězec Datart zastřešuje, ostrou kritikou práce se systémem VAR v nejvyšší české soutěži opravdu nešetřil.

„Dlouhodobě zcela postrádáme odpovídající komunikaci ze strany orgánů LFA, ale především Fotbalové asociace ČR. Považujeme za zcela nezbytné, aby Komise rozhodčích FAČR sporné situace, ke kterým dochází, fotbalové veřejnosti okomentovala a v konkrétních případech i vysvětlila, z jakého důvodu VAR nemohl přispět k opravě či změně chybného rozhodnutí rozhodčích,“ píše se v prohlášení.

Pro Datart, který LFA s projektem VAR pomáhá coby sponzor i dodavatel vybavení, bylo logicky obtížně stravitelné, že jsou zmatení fotbaloví fanoušci na vše kolem VAR spíše naštvaní. Datart bezpochyby doufal, že mu spolupráce na projektu přinese u veřejnosti plusové body. A ne že bude sledovat, kterak je jeho značka spojená s VAR vláčena bahnem kritických debat.

I proto Mikoška v závěru svého dopisu přitvrdil: „S ohledem na výše uvedené vás i touto formou informujeme o skutečnosti, že se vážně zabýváme myšlenkou ukončení naší vzájemné spolupráce.“

Jak vyšlo najevo, s podobným tlakem se v průběhu minulého roku přidala i Fortuna, která je vzhledem ke svému sponzoringu ligy, reprezentace, poháru, nižších soutěží i řady jednotlivých klubů, nově například Slavie, zcela klíčovým partnerem českého fotbalu.

Co tento tlak ze strany sponzorů přinesl? To je jistě dobrá otázka, kterou se hodí zodpovědět právě dnes, kdy se zápasem Dynamo České Budějovice-FK Mladá Boleslav s výkopem od 18 hodin otevře jarní část fotbalové ligy. Na utkání budou kamery České televize a díky tomu budou mít rozhodčí k dispozici i systém VAR, tedy videorozhodčího.

To už známe, jaro ovšem přináší i novinku: K dosavadním čtyřem utkáním z kola přibylo na jaře též utkání páté, které systém VAR obsadí. „Čtyři zápasy z kola budou nadále televizní, v nich pro VAR využijeme televizní kamery z přenosu, tak jako doposud,“ vysvětluje způsob řešení Tomáš Bárta, výkonný ředitel Ligové fotbalové asociace.

A co ten pátý zápas? „Všechny ostatní duely jsme dosud vysílali ve streamové kvalitě tak, že byly snímány 3 kamerami. Na jaře tedy vždy v jednom z utkání, jež jsou snímána v tomto režimu, přidáme ke 3 dosavadním kamerám další 4, takže jich tam bude celkově 7. A těchto 7 kamer bude mít k dispozici videorozhodčí, který na tomto utkání bude působit,“ vysvětluje Bárta.

Foto: Seznam Zprávy

Podívejte se na unikátní videoreportáž Seznamu o práci videorozhodčího.

„Televizní“ zápasy jsou vysílány přinejmenším na 8 kamer. „Top zápasy pak obvykle na 12 kamer,“ nechal se slyšet Marek Kindernay, ředitel O2 Sport, která vysílá většinu ligových zápasů. Záběry těchto kamer jsou pak k dispozici videorozhodčímu.

Co je nejpodstatnější: Vedení ligy slibuje, že od ročníku 2020/21 bude už video všude, na všech 8 zápasech kola. A technické řešení bude podobné jako u právě popsaného příkladu.

To znamená, že ke 3 dosavadním kamerám „netelevizních“ utkání budou všude přidány další 4. „Upozorňuji, že FIFA stačí pro realizaci videorozhodčího na utkání práce se 4 kamerami, my jich všude budeme mít od léta 7,“ slibuje Bárta.

K tomu všemu bylo zapotřebí fotbalové orgány tak trochu dostrkat. A pomohli tomu sponzoři. Jak otevřený dopis šéfů Datartu, tak i tlak Fortuny.

Videorozhodčí pro aktuální 21. ligové kolo

Č. Budějovice – Mladá Boleslav: Petr Ardeleanu

Slovácko – Baník Ostrava: Jan Machálek

Sparta – Liberec: Ondřej Lerch

Opava – Plzeň: Pavel Julinek

Bohemians – Slavia: Pavel Orel

„Bylo to pro nás stěžejní téma,“ zdůrazňuje David Vaněk, generální ředitel této sázkové kanceláře. Právě Fortuna je titulárním sponzorem soutěže, debaty o prodloužení kontraktu spojila tím, že video bude všude a začne se s ním pracovat výrazně lépe.

Četné chyby a zmatky kolem práce se systémem videorozhodčího vedly Fortunu k aktivním krokům: „Nebyli jsme spokojeni. Ujali jsme se proto role prostředníka při jednáních mezi ligou a Fotbalovou asociací ČR,“ dodává Vaněk.

Soutěž sice řídí Ligová fotbalová asociace, kterou tvoří kluby, jež ligu hrají. Ale rozhodčí stále školí, nominuje a hodnotí Fotbalová asociace ČR.

Konkrétně její Komise rozhodčích a delegátů. Navzdory vší silné kritice zůstal v jejím čele bývalý reprezentant i kouč národního týmu Jozef Chovanec. Ten veřejně přislíbil, že bude na jaře mediálně aktivnější.

Ve složení komise došlo k jedné změně: Jako její další člen byl doplněn Tomáš Bárta, výkonný ředitel Ligové fotbalové asociace.

Fortuna dotlačila ligu a FAČR k prosincovému memorandu, že budou společně usilovat o nasazení VAR ve všech ligových zápasech již v příští sezoně. Fortuna, která ligu i FAČR sponzoruje, se bude spolupodílet na financování projektu.

A mezi sponzory ligy zůstává i Datart. „Stále věříme, že projekt videorozhodčí má pro současný fotbal smysl. Nicméně jsme si vědomi slabých míst, která znesnadňují naplnění cíle VAR technologií. Ligová fotbalová asociace společně s FAČR připravila pro nadcházející jarní sezonu konkrétní kroky, které by měly nedostatky z předchozí sezony eliminovat. Věříme, že pomohou zkvalitnit videorozhodčího a zlepšit jeho vnímání mezi fanoušky,“ řekla Eva Kočicová, mluvčí značky Datart.

Co se sponzorům v dosavadním způsobu používání videorozhodčího v českém fotbale nelíbilo?

Systém videorozhodčího má pomáhat v tom, aby byl fotbal transparentnější a řízení zápasů spravedlivější, aby došlo k vytěsnění hrubých rozhodcovských chyb.

V Česku se to ale někdy děje naopak. Připomeňme si třeba historku z dubnového derby Slavia-Sparta. Tam se dělo zhruba tohle:

Sudí Karel Hrubeš vidí penaltový faul na slávistu Hušbauera, sparťanský brankář Nita za něj dostává žlutou kartu. Videorozhodčí Pavel Franěk v něm vyvolá pochybnosti, tak se jde Hrubeš podívat na monitor, na který mu Franěk pošle záběry ze tří kamer, které podle něj faul nepotvrzují. Hlavní sudí Hrubeš se po zhlédnutí toho, co mu poslali, nechá zviklat, penaltu a kartu odvolá a udělí žlutou naopak Hušbauerovi za simulování.

Po utkání Hrubeš řekne médiím, že teď už ví, že správné bylo jeho původní rozhodnutí, neboť teď už byl seznámen se záběrem z další kamery, který faul potvrdil opravdu na miliardu procent. Potíž je v tom, že tento záběr mu videorozhodčí Pavel Franěk na monitor neposlal.

Proč? „Pustil jsem si záběry ze tří kamer a na žádném z nich nebyl kontakt prokazatelný. Tak jsem je poslal i hlavnímu sudímu. Záběr ze čtvrté kamery, která faul nakonec prokázala, jsem si od technika nevyžádal. Proč? Uspěchal jsem to, bohužel,“ odpověděl tehdy Pavel Franěk.

Sponzoři, stejně jako fanoušci věří, že tyto historky jako z městečka Kocourkova už z dalšího průběhu ligových bojů a používání systému videorozhodčího v Česku vymizí.

Reklama

Doporučované