Hlavní obsah

Kellner kupuje Novu, dohoda je podepsaná

PPF Petra Kellnera koupila CME.

Reklama

Obří obchod má hodnotu zhruba 48,4 miliardy korun. Hraje se o převzetí televizních stanic CME v Česku, Bulharsku, Rumunsku, na Slovensku a ve Slovinsku.

Článek

V neděli krátce po desáté hodině večer rozeslala skupina PPF tiskovou zprávu, v níž potvrdila spekulace, které poslední týden zaplavily mediální trh.

„PPF Group N.V. oznamuje, že prostřednictvím svých dceřiných společností podepsala dohodu se společností Central European Media Enterprises Ltd. o jejím plném převzetí,“ napsala tisková mluvčí Jitka Tkadlecová.

Pro českého diváka: Nejbohatší Čech Petr Kellner kupuje Novu.

A nejen to. CME dále provozuje televizní stanice v Bulharsku, Rumunsku, na Slovensku a ve Slovinsku. I tam chce PPF v mediální branži rozjet podnikání ve velkém.

Nemusí to vyjít. Podmínkou takto obří transakce je nejen souhlas národních regulátorů všech pěti zemí, ale také Evropské komise. Plus jak píše PPF v tiskové zprávě, souhlas vlastních akcionářů společnosti CME. A regulátorům se nemusí líbit propojování telekomunikačního byznysu, který je v Kellnerově portfoliu, a mediálního byznysu.

První pokus v Bulharsku už má PPF neúspěšně za sebou. Skupina, která v zemích východní Evropy odkoupila v multimiliardové transakci aktiva norského Telenoru, tam chtěla vzít pod svá křídla tamější Novu. Ale místní úřady obchod neschválily.

Sama PPF odhaduje, že schvalovací proces potrvá několik měsíců. Zdroje ze CME pak nepočítají s tím, že by se transakci podařilo uzavřít dřív než v půlce příštího roku – pokud získá PPF všechny souhlasy.

„Nákupem společnosti CME, respektive jejích mediálních aktivit v pěti evropských zemích sledujeme především cíl doplnit náš telekomunikační byznys ve střední a východní Evropě. Chceme využít synergie mezi tvorbou mediálního obsahu a jeho distribucí,“ cituje tisková zpráva Petra Kellnera. „Naším motivem je tedy především rozvíjení telekomunikačního a mediálního byznysu. CME je dobře fungující společností a po jejím převzetí neplánujeme žádné překotné zásahy do jejího fungování.”

Společnost CME působí v pěti evropských zemích a vysílá na 30 televizních kanálech, a to jak v modelu volně dostupných, tak placených kanálů, oslovuje 45 milionů diváků.

Hodnota transakce byla oznámena – činí 2,1 miliardy dolarů (přibližně 48,4 miliardy Kč).

Což znamená, že CME musela během námluv s PPF slevit. Insideři v průběhu vyjednávání pouštěli informace, že cena za skupinu, v níž je klenotem česká TV Nova, bude kolem 55 miliard korun.

Že jednání nebyla zrovna snadná, naznačil v tiskové zprávě John Billock, předseda představenstva CME. „Prověřovali jsme několik variant, včetně úzké spolupráce s několika strategickými nebo finančními partnery. Dnes oznámená dohoda je potvrzením naší snahy dosáhnout co nejlepšího výsledku pro akcionáře.“

Finance ve výši 30 miliard korun (1,150 miliardy eur) půjčí skupině PPF konsorcium bank BNP Paribas, Crédit Agricole CIB, Credit Suisse, HSBC, Société Générale a UniCredit.

Skupina PPF investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, nemovitosti, strojírenství, biotechnologie až po pojišťovnictví. PPF působí v Evropě, Asii a Severní Americe. Skupina vlastní aktiva více než 45 miliard eur (1,16 bilionu Kč).

Součástí CME v České republice je společnost CET 21, která je držitelem licencí na vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Nova 2, Nova Action, Nova Gold a Nova International.

Reklama

Doporučované