Hlavní obsah

Kellner opustil PPF na rozcestí. Motor na peníze drhne, obchody čekají

Foto: výroční zpráva PPF; Seznam Zprávy

Zakladatel a majoritní akcionář PPF Group Petr Kellner.

Reklama

Skupina PPF prochází bouřlivým obdobím. Po tragickém odchodu Petra Kellnera bude muset řešit, co s rozjednanými transakcemi v čele s Monetou Money Bank.

Článek

Úmrtí Petra Kellnera

– O nehodě, při které Petr Kellner zahynul, více v tomto textu

– Portrét Petra Kellnera najdete v tomto článku

– Grafika: byznysové dědictví po Petru Kellnerovi - zde

– Reakce byznysmenů a politiků - zde

– Reakce zahraničí v tomto textu

– Glosa Tomáše Perglera o Kellnerově úspěchu - zde

Tragická informace o úmrtí nejbohatšího Čecha Petra Kellnera přichází v momentu, kdy má skupina PPF rozjednané velké dealy a musí se vypořádávat s následky pandemie na byznys splátkové společnosti Home Credit.

Petru Kellnerovi by bylo 56 let. V PPF měl 98,93procentní podíl. Byl od založení PPF v roce 1991 hlavním motorem skupiny, který stál za všemi důležitými obchody.

Obchod roku

Na konci ledna se PPF pokusila podruhé zahájit spojení svých finančních společností s Moneta Money Bank. Podle navrhovaného scénáře začala skupina PPF přes společnost Tanemo skupovat akcie Monety, přičemž po vypořádání odkupu by měla držet přes 28 procent banky.

Součástí obchodu je i plánované spojení finančních aktiv skupiny PPF s Monetou, čímž by vznikla na tuzemském trhu třetí největší banka podle počtu klientů. Moneta by v rámci transakce v podstatě pohltila Air Bank, český a slovenský Home Credit a fintechovou firmu Benxy, která stojí za Zonky. Vtip je v tom, že ohodnocení Kellnerových aktiv je daleko vyšší než ohodnocení Moneta Money Bank, což se vyplatí skupině PPF, ale nikoli akcionářům Monety, a to i s ohledem na netransparentnost finančních firem PPF.

Dokončení transakce a případný výhodný prodej vlastních finančních aktiv bude vyžadovat od vedení PPF, aby přesvědčilo na valné hromadě ostatní akcionáře o výhodnosti svého obchodu nebo je přehlasovali, získají-li v Monetě vlastní zastoupení.

+6

Dalším velkým dealem je zvažovaný návrat telekomunikační firmy Cetin na burzu. Cetin je největší tuzemský vlastník telekomunikační infrastruktury, kterého stoprocentně vlastní skupina PPF. Provozuje pevné a mobilní sítě vyčleněné od operátora O2 a od loňského července je součástí Cetinu i infrastruktura oddělená od operátorů v Bulharsku, Maďarsku a Srbsku. Vstupem na burzu, který by mohl telekomunikační firmu ocenit i výrazně přes sto miliard korun, by mohla PPF získat další hotovost.

Podle informací serveru Mergermarket zvažuje PPF s dalšími akcionáři i burzovní prodej části akcií Mall Group, kam patří ztrátový internetový obchod Mall.cz či dále CZC.cz nebo například Košík.cz. I v tomto případě bude záležet, jak investoři firmu ocení.

Zlé časy

Skupina PPF potřebuje finanční polštář. V prvním pololetí loňského roku se kvůli pandemii koronaviru propadla do ztráty 10,32 miliardy korun a celková aktiva skupiny se meziročně snížila o pět miliard eur na 44 miliard eur. O rok předtím PPF přitom vydělala 15,4 miliardy korun.

Hlavní zásah do hospodaření přichází z Home Creditu. Bezmála polovinu byznysu skupiny PPF představují finanční služby, které globálně patří mezi poměrně těžce zasažené sektory. Společnosti ze skupiny Home Credit, která poskytuje po světě spotřebitelské půjčky, vykázaly loni ztrátu 584 milionů eur (15,3 miliardy korun). Důvodem byla pandemická situace, která výrazně zhoršila kvalitu úvěrů bank i splátkových firem.

Finanční společnosti musí tvořit masivní rezervy, aby se připravily na pokrytí potenciálně nesplácených úvěrů. Home Credit začal v řadě zemí výrazně osekávat náklady, zavírat pobočky, propouštět a digitalizovat své služby, aby pandemii překonal.

Skupina PPF, která v polovině loňského roku spravovala aktiva ve výši přes bilion českých korun, oznámila, že se řízení ujme menšinový akcionář Ladislav Bartoníček. Bartoníček je dlouholetým Kellnerovým spolupracovníkem, a spolu s Jean-Pascalem Duvieusartem minoritním akcionářem PPF (každý z nich vlastní 0,535 procenta).

Nicméně nalezení vhodného manažera a „nového vizionáře“ bude pro další vývoj skupiny PPF klíčové. Jedním z kandidátů by dočasně mohl být třeba i Daniel Křetínský, který má s rodinou Petra Kellnera blízké vazby. Skupinu PPF navíc dobře zná, protože s Kellnerem v minulosti spolupracoval a skupina EHP společně s PPF vlastní například německé hnědouhelné doly a elektrárny nebo zmíněnou e-commerce skupinu Mall Group.

Reklama

Doporučované