Hlavní obsah

Kellner posílá Šmejcovi miliardy. Jejich Home Credit dorůstá do velikosti ČEZu

Jak významná je PPF a jak velké jsou její čínské zájmy? Podívejte se v pořadu Barvy byznysu.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Skupina PPF odkoupila 2,5 procenta splátkové firmy. Transakce Home Credit oceňuje na více než 200 miliard korun.

Článek

Tento měsíc se účty podléhající miliardáři Jiřímu Šmejcovi pořádně nafouknou. Dorazí totiž druhá část kupní ceny za 2,5 procenta splátkového gigantu Home Credit, který Šmejc ovládá spolu s PPF Petra Kellnera. Konkrétně by dle dohod mělo v květnu dorazit 130 milionů eur, zjistily Seznam Zprávy z aktuálních výročních výkazů, které PPF zveřejnila.

Celkem převod podílu, který se papírově odehrál k poslednímu dni loňského roku, vyjde na 213 milionů eur. Podle aktuálního kurzu tedy 5,5 miliardy korun. Celou splátkovou společnost, která má rozsáhlé aktivity v Číně nebo Rusku, to oceňuje na 220 miliard korun. To je pro porovnání jen na dostřel od polostátního energetického gigantu ČEZ, který podle aktuální ceny akcií má tržní hodnotu 280 miliard korun.

„Skupina tímto krokem navýšila podíl v Home Creditu z 88,62 procenta na 91,12 procenta,“ uvádí se mimo jiné ve finančních výkazech, které Seznam Zprávy prostudovaly.

Když se podobná transakce odehrála v roce 2015, tehdy Šmejcova EMMA Capital prodala PPF dvě procenta splátkového obra, ocenilo to Home Credit na zhruba 100 miliard korun. Pouhé tři roky tak stačily na zdvojnásobení hodnoty firmy, která bývá označována jako klenot PPF.

Jen pro dokreslení. Právě Home Creditu se v posledním roce podařilo zdvojnásobit zisk. Z předloňských 244 milionů eur vystoupal na 422 milionů. Celková aktiva se zvedla z 21,5 miliardy eur na 23,6 miliardy, lze vyčíst z aktuálních finančních výkazů.

Celá skupina PPF pak za rok 2018 vydělala 865 milionů eur, tedy přes 22 miliard korun. O rok dříve to bylo 690 milionů eur neboli necelých 18 miliard korun.

Transakce, která padla. Šéf Home Creditu v pořadu Barvy byznysu varoval, že PPF se k smlouvání o ceně nenechá tlačit.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

Prodej podílu v Home Creditu je druhou obří transakcí, kterou provedl Jiří Šmejc a jeho EMMA Capital. V březnu dotáhl s KKCG miliardáře Karla Komárka také prodej svého podílu v loterijním holdingu Sazka Group, kam kromě Sazky patří třeba řecký OPAP nebo Casinos Austria. KKCG se díky nákupu 25procentního Šmejcova podílu za 630 milionů eur (tedy zhruba 16 miliard korun) stala stoprocentním vlastníkem skupiny.

Reklama

Doporučované