Hlavní obsah

Kellner vložil peníze do další firmy, která zkoumá lék na rakovinu

Foto: Sotio

Ilustrační foto.

Reklama

Sotio z portfolia PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera investovala 167 milionů do americké firmy MaveriX Oncology.

Článek

Sotio pokračuje v investicích do firem, které zaznamenaly postřehnutelné úspěchy v boji proti rakovině. Nyní vložila 6,5 milionu dolarů do soukromé americké biotechnologické firmy MaveriX Oncology a získala v ní významný majetkový podíl, napsala v prohlášení pro média Kelnerova společnost.

MaveriX má přislíbeno, že od nejbohatšího Čecha získá až 138 milionů dolarů, pokud ve vývoji onkologických léků dosáhne plánovaných milníků.

Jako součást transakce získalo Sotio opci na licenci a vývoj přípravku MVX-5005 a souvisejících produktů pro evropský trh. Přípravek MVX-5005 cíleně ničí nádorové buňky a zároveň eliminuje i některé typy buněk, které potlačují imunitní odpověď proti nádorům.

Je to druhý obchod v posledních týdnech, který má PPF v tomto oboru za sebou. V září skupina PPF oznámila akvizici 19,2% podílu ve společnosti Autolus Therapeutics. Tato britská společnost je lídrem ve vývoji léčebných postupů založených na geneticky upravených T lymfocytech, tzv. CAR-T buňkách. Firma se věnuje klinickému vývoji buněčných terapií nové generace, které cílí na léčbu hematologických i pevných nádorů.

Skupina PPF investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, nemovitosti, strojírenství, biotechnologie až po pojišťovnictví. PPF působí v Evropě, Asii a Severní Americe. Skupina vlastní aktiva více než 45 miliard eur (1,16 bilionu Kč).

Reklama

Související témata:

Doporučované