Hlavní obsah

Kellnerová a spol. jsou v šoku, v Praze končí. Koně největší hvězdy týmu vylekala česká vlajka

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Český tým s Annou Kellnerovou a Alešem Opatrným skončil v pražském závodě už ve čtvrtfinále.

Reklama

„Je to ohromné zklamání," nezastírala na konci těžkého večera Anna Kellnerová. Její tým Prague Lions snil o parkurové senzaci, místo toho na historicky největším parkurovém závodě a navíc v České republice vypadl velmi smolně už první den. Šance na reparát? Nejdříve za rok. Malou útěchou je, že vrcholný závod sezony bude i v roce 2019 hostit Praha.

Článek

Pouze jeden jediný trestný bod rozhodl o tom, že největší parkurové závody v historii skončí pro domácí tým hned první den. Tým Prague Lions v čele s Annou Kellnerovou obsadil ve čtvrtfinále těsně až deváté místo, a to k postupu do pátečního semifinále nestačilo.

Byla to obrovská smůla, taky spousta paradoxů. O krutém konci totiž rozhodla neposlušnost koně největší hvězdy týmu.

Vše přitom začalo velmi dobře: Prague Lions na tom po úvodních dvou jízdách Nielse Bruynseelse a Anny Kellnerové byli velmi dobře, diváci oba za jízdu jen s jednou chybou odměnili potleskem. Češi v tu chvíli měli nakročeno k postupu, vše měl mít pod kontrolou Švéd Peter Fredricson – nejzkušenější a také nejlepší jezdec – v dresu pražského týmu. Málokdo si představil, že zrovna on parkur pokazí.

Podívejte se na proměnu O2 areny. Takhle v ní vyrostlo aktuálně nejsledovanější kolbiště na světě.Video: Adam Sušovský

Stříbrný olympijský medailista z Ria vyrazil do kolbiště s koněm Hansson WL, a ten se v těžkém parkuru zalekl jedné z překážek a zastavil před ní. Fredricson sice parkur dokončil, spolu s trestem za neposlušnost koně a časovou penalizací ale dojel s devíti trestnými body. O2 arenou se rozlehlo obrovské zklamání.

„Ten kůň zastavil možná dvakrát v životě. Je to strašná náhoda, že se to stalo zrovna tady," řekla Kellnerová. Obrovskou smůlu a souhru nešťastných okolností navíc umocňuje fakt, že se kůň vylekal překážky v barvách české vlajky.

„Peder je neuvěřitelný jezdec, stejně jako jeho kůň. Blbé náhody se prostě občas stávají," prohodila teprve 22letá Kellnerová.

Týmová soutěž o tři miliony eur pro vítěze tak bude bez české účasti, stejně tak jako sobotní individuální závod, do kterého se kvalifikovalo šestnáct nejlepších jezdců sezony. Mezi nimi bude i švédský smolař pátečního večera Peder Fredricson.

Šanci v hlavním závodě tak vůbec nedostal třeba Aleš Opatrný. Aktuálně nejlepší český jezdec ve čtvrtek plnil jen roli náhradníka. A vysněného startu ve finále Global Champions se tak prozatím nedočká.

„Jsme jeden tým. Nestartoval jsem, ale byl jsem víc nervózní, než kdybych jel, protože jsem jim strašně držel palce, abychom mohli pokračovat dál. Bohužel se to nepovedlo. Je to smůla. O jednu chybku...Ale je to sport," řekl Opatrný, jenž počínání svých týmových parťáků sledoval ze zákulisí.

Přestože Kellnerová i Opatrný se svým týmem vypadli z hlavní týmové soutěže, českým divákům se v O2 areně představí. V sobotu by měli nastoupit do závodu jednotlivců nižší kategorie.

Malou útěchou pro ně po velkém pátečním zklamání musí být alespoň fakt, že se největší závod doma v České republice nekonal naposledy. Pořadatelé už ve středu s předstihem oznámili, že Praha bude finále Global Champions s astronomickými dotacemi hostit i v roce 2019.

To už za sebou Kellnerová a Opatrný budou mít i kvalifikaci na olympiádu do Tokia, ke které teď míří jejich maximální soustředění. Kellnerová kvůli snu o olympiádě získala i nového koně, desetiletou klisnu Catch me if you can za čtvrt miliardy korun.

Češi i díky zázemí a zkušenostem z nejprestižnější světové série věří, že mají v kvalifikaci na olympiádu šanci. A to i přesto, že žádný Čech od roku 1936 olympijský závod v parkuru nedokončil.

Je český parkur na vzestupu? O koni za čtvrt miliardy, velkém závodě v Praze i šanci dostat se na olympiádu mluvil nejlepší český jezdec.Video: Adam Sušovský

Reklama

Doporučované