Hlavní obsah

Kellnerova Open Gate: Půl milionu školné, bazén, koně i uniformy

Reportáž z Open Gate Petra a Renáty KellnerovýchVideo: Anita Baselová

 

Reklama

Nadace nejbohatšího Čecha Petra Kellnera a jeho manželky Renáty investovala do výstavby a rozvoje Open Gate už zhruba 850 milionů korun z vyhrazené jedné miliardy. Hluboko do kapsy musí ale sáhnout i rodiče, kteří by chtěli na školu nebo gymnázium přihlásit své dítě. Roční školné zde vyjde až na 470 tisíc korun. Některé děti ale studují Open Gate zadarmo.

Článek

Open Gate manželů Kellnerových je v mnoha ohledech unikátní. Mezi ostatními gymnázii nemá konkurenci nejen kvůli výši školného, ale i zásluhou vybavení nebo nároků na studenty.

Město ve městě

Za roční školné 256 až 470 tisíc korun je dětem k dispozici doslova město ve městě. Kromě klasických tříd mají k dispozici multifunkční halu, divadlo, stáje, bazén, knihovnu, jídelnu, ale třeba i kavárnu, kterou si sami studenti vedou, nebo koleje, kde jsou děti přes týden ubytované.

Od kvinty nahoru je na gymnáziu veškerá výuka (kromě českého a druhého cizího jazyka) v angličtině. Studenti jsou vedeni k samostatnosti a k mimoškolním aktivitám, které kromě různých kroužků zahrnují třeba i dobrovolničení. Připravují se na složení mezinárodní maturity, která jim otevírá cesty na ty nejprestižnější zahraniční univerzity. Absolventi Open Gate se najdou na Oxfordu, Yalu nebo Cambridge.

Open Gate

Areál školy se nachází v Babicích u Říčan.

První budova byla otevřena v roce 2005.

Aktuálně ji studuje zhruba 300 studentů, z toho 130 zůstává na studentských kolejích.

Roční školné činí 256 až 470 tisíc korun.

Sociální stipendium v různé výši čerpá zhruba třetina studentů.

Učitelé z různých zemí

Dobře postaráno je tu i o učitele, kteří mají k dispozici přímo v areálu 14 bytů (od jednopokojových až po 3+1) a často přicházejí i s celou rodinou z různých koutů světa. Podle zástupce ředitelky gymnázia Petra Cháry se ale nedostatek učitelů týká i Open Gate: zatímco dříve měli na jedno místo desítky zájemců, dnes jsou to spíš jednotky.

„My nesoupeříme jen s českým trhem, ale i s tím mezinárodním. Já dneska hledám nového kolegu v zahraničí a oni si zase mohou vybírat na serverech, kde my hledáme. O učitele tam soupeříme třeba s Čínou nebo s Emiráty,“ říká Chára.

Celé dětství v Open Gate

Někteří studenti do školy každý den dojíždějí, ale i o ně je postaráno od brzkého rána až do večera. Na žáky, kteří bydlí na kolejích, dohlížejí vychovatelé.

International Baccalaureate

Mezinárodní maturitní zkouška, která se skládá ze šesti předmětů.

Student může získat celkově až 45 bodů.

Diplom IB je často podmínkou pro přijetí na zahraniční univerzity.

Tuto zkoušku zatím nabízí minimum českých škol.

Z ubytovacích prostor se děti ráno vypraví na společnou snídani do jídelny, poté začne výuka, mezi kterou se už studenti na koleje nevrací. Na vyučování, které často trvá do 15. až 16. hodiny, navazují mimoškolní aktivity, jako je například jízda na koni, balet, různé sporty nebo výuka cizích jazyků. Někdy studenti navštěvují mateřské školy či domovy důchodců a zapojují se do pomoci tam.

Po společné večeři se děti musí věnovat samostudiu – některé tak tráví hodinu, jiné i několik hodin. Večerku mají stanovenou jen mladší žáci. Během dne je prostor i na kolektivní aktivity a někteří studenti areál Open Gate neopouštějí ani na víkendy.

Třetina studentů má sociální stipendia

Nadace The Kellner Family Foundation ve studiu podporuje i děti z dětských domovů a sociálně slabších rodin. Sociální stipendium v různé výši momentálně čerpá jedna třetina studentů.

„Získat sociální stipendium mohou děti z celé České republiky. Podmínkou je, že by se mělo jednat o dítě nebo mladého člověka, který žije v prostředí, jež mu znevýhodňuje cestu ke kvalitnímu vzdělávání. Rodina je vždy přezkoumávána individuálně, zohledňujeme její majetkové a finanční poměry,“ vysvětluje Petra Štětková z nadace.

Podívejte se, jak vypadá den studenta Open GateVideo: Anita Baselová

Pracovníci nadace se snaží takové děti vyhledávat i s pomocí úředníků. Sociální stipendium může být nastaveno až do výše 100 procent školného a podpora trvá několik let. Většinou se ale rodiče alespoň minimální částkou na školném podílejí.

Ačkoliv děti přicházejí na školu z různých poměrů, rozdíl mezi nimi není vidět žádný. Všichni totiž nosí školní uniformy, které i podle samotných studentů sociální rozdíly stírají.

Navždy v červených číslech

Open Gate tak není a nikdy nebyl plánovaný jako ziskový projekt. Zástupce ředitelky gymnázia Petr Chára vysvětluje, že škola musí pokrýt pouze provozní náklady. S návratností celé investice Kellnerovi nepočítají. Dříve se často účastnili školních akcí, dnes už pouze zůstávají v kontaktu s vedením.

„Vize a názory neustále komunikujeme. Jsme v kontaktu, ale do školy jako takové nejezdí,“ dodává Chára.

Reklama

Doporučované