Hlavní obsah

Kellnerovo Sotio rozjíždí další výzkumné projekty. Se zahraničními partnery hledá dva zcela nové léky na rakovinu

Už v lednu nebo únoru příštího roku chce Sotio rozjet klinické testování léků.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Biotechnologická firma Sotio ze skupiny PPF Petra Kellnera je známá vývojem imunoterapeutické vakcíny DCVAC, vyráběné z dendritických buněk získávaných z krve pacienta. Ke klinickým testům začala ale chystat další dva zcela nové přípravky na léčbu rakoviny.

Článek

Prvním projektem je vývoj léku, který vyvolává velmi silnou imunitní reakci organismu proti nádorovému bujení. „Spolupracujeme na něm s francouzským partnerem,“ říká ředitel firmy Sotio Radek Špíšek.

Na posílení imunity je založena i vakcína DCVAC, na jejímž klinickém testování Sotio pracuje už několik let. Nový přípravek, vyvíjený společně s Francouzi, by ale mohl být pro pacienty mnohem dosažitelnější. Zatímco DCVAC se vyrábí individuálně každému pacientovi „na míru“ z dendritických buněk získávaných z jeho vlastní krve, novinku by bylo možné vyrábět ve velkém, pro tisíce lidí najednou.

„Tento přípravek by byl klasickým lékem, šlo by o lahvičku s bílkovinou, kterou by si pacient aplikoval injekcí pod kůži,“ vysvětluje Špíšek.

Výzkum probíhá zatím v laboratořích, už v lednu nebo únoru příštího roku ale chce Sotio rozjet jeho klinické testování na pacientech čtyř amerických a evropských nemocnic.

Druhá novinka - pokud se v testech osvědčí její účinnost a bezpečnost - má šanci na využití v chemoterapii. Jde o kombinaci vysoce toxické látky, schopné ničit buňky v těle pacienta, s protilátkou nádorového bujení. Výsledný lék by zlepšil zacílení chemoterapie pouze na nádor a omezil by její negativní vedlejší účinky.

Také tento přípravek, na němž Sotio pracuje pro změnu s partnerem ze Švýcarska, by měl dospět ke klinickým zkouškám, a to zhruba do dvou let.

Reklama

Související témata:

Doporučované