Hlavní obsah

„Keňa přišla o klenot.“ Rekordmanku v atletice našli zavražděnou

Foto: Profimedia.cz

Atletka Agnes Tiropová.

Reklama

Policie kvůli smrti Agnes Tiropové zahájila trestní řízení. Jedním z podezřelých je i její manžel, který je nyní na útěku.

Článek

Keňská rekordmanka Agnes Tiropová byla nalezena mrtvá ve svém domě v Itenu. Jedním z podezřelých je i její manžel. Informovala o tom světová média.

„Když se policie dostala do domu, našla Tiropovou v posteli a na podlaze byla kaluž krve,“ uvedl policista Tom Makori. Dodal také, že sportovkyně měla na těle bodné rány, které podle něj zapříčinily její smrt.

Policie kvůli smrti Tiropové zahájila trestní řízení. Jak uvádí britská média, jedním z podezřelých je i její manžel, který je nyní na útěku. „Její manžel je stále na svobodě a předběžná vyšetřování nám ukazují, že je podezřelý, protože ho nelze najít. Policie se ho snaží najít, aby mohl vysvětlit, co se Tiropové stalo,“ citovala stanice BBC prohlášení místní policie.

Dvojnásobné bronzové medailistce z mistrovství světa v atletice Agnes Tiropové bylo 25 let. Do jejích 26. narozenin zbývalo jen deset dní. Keňanka se proslavila jako jedna z nejlepších světových běžkyň, na srpnových olympijských hrách 2020 v Tokiu Tiropová skončila čtvrtá. Svou kariéru sportovkyně začala v roce 2011, když na mistrovství světa získala dvě bronzové medaile v běhu na 5000 m. O čtyři roky později Tiropová vyhrála mistrovství světa v Číně.

Klenot, rekordmanka a úžasný člověk

„Je zneklidňující, naprosto nešťastné a velmi smutné, že jsme ztratili mladou a nadějnou sportovkyni, která ve věku 25 let přinesla naší zemi takovou slávu,“ uvedl keňský prezident Uhuru Kenyatta. „Je to o to bolestnější, že Agnes, jež je podle všech měřítek keňskou hrdinkou, přišla o život kriminálním činem provedeným sobeckými a zbabělými lidmi,“ dodal. Místní orgány také požádal, aby zadržela zločince, který je za smrt běžkyně zodpovědný.

„Keňa je zneklidněná zprávou o předčasné smrti světové bronzové medailistky Agnes Tiropové. Keňa přišla o klenot, který díky svým výkonům na trati byl jedním z atletických gigantů na mezinárodní scéně,“ uvádí se v prohlášení keňského atletického sboru.

Ke smrti Tiropové se vyjádřila také řada sportovců a novinářů. „Do jejích 26. narozenin zbývalo pouhých 10 dní. Odpočívej v pokoji, královno!“ napsala na svých sociálních sítích sportovní komentátorka Usher Komugishaová.

„Rodina Adidas je zarmoucena tragickou zprávou o Agnes Jebet Tiropové. Agnes byla úžasným člověkem, rekordmankou a milovanou členkou naší rodiny. Bude nám všem velmi chybět a její odkaz zůstane navždy v naší paměti,“ uvedla na svém twitterovém účtu společnost Adidas.

Reklama

Související témata:

Doporučované