Hlavní obsah

Keňané protestují proti prezidentským volbám. Jednání ohledně petice ústavní soud odložil

Opoziční lídr Raila Odinga vyzval Keňany k protestůmVideo: AP

 

Reklama

V Keni se protestuje proti čtvrtečním prezidentským volbám. Policie proti demonstrantům, které k protestům vyzval Raila Odinga, střílela a použila slzný plyn. Zároveň se dnes keňský ústavní soud zabýval peticí proti volbám. Jednání však bylo kvůli nedostatečnému počtu soudců odloženo.

Článek

Na dva tisíce lidí se zúčastnily demonstrace v městě Kisumu na západě Keni. Následovali tak pokynu opozičního lídra Raily Odingy. Ten Keňany vyzval, aby protestovali proti opakovaným prezidentským volbám, které se konají ve čtvrtek.

Odinga na své příznivce naléhal, aby zajistili, že se hlasování vůbec neuskuteční. Pro BBC v úterý uvedl, že je ale nenabádá k protestům v samotný den voleb. „Neřekli jsme lidem, aby demostrovali v den hlasování. Řekli jsme jim, ať se drží dál,” uvedl Odinga.

Na opětovné dotazy však Odingův mluvčí odpověděl, že „poklidné protesty” budou probíhat stále a opozice své úplné plány oznámí ve středu.

Keňský soud stále dostává mnoho podnětů poukazujících na legálnost voleb. Ve středu se tak zabýval peticí zaměřenou proti volbám. Jednání však bylo odloženo kvůli nepřítomnosti potřebného počtu soudců. Novinářům to řekl šéf ústavního soudu David Maraga. Podle právního zástupce volební komise se tak volby budou konat v plánovaném termínu.

Soud měl dnes projednávat žádosti tří keňských ochránců lidských práv, podle nichž země není na hlasování připravena. Šéf volební komise Wafula Chebukati přitom v uplynulých dnech vyjádřil pochybnosti o tom, že orgán bude schopen zajistit jejich regulérní průběh.

Opakované volby soud nařídil v září na žádost opozice kvůli nesrovnalostem v práci volební komise. Opoziční lídr Raila Odinga, který ve volbách stanul proti stávající hlavě státu Uhuruovi Kenyattovi, první kolo voleb prohrál. Opakované hlasování však hodlá bojkotovat, protože nebyly provedeny personální změny ve volební komisi, které požadoval.

Reklama

Související témata:

Doporučované