Hlavní obsah

KFC se zželelo kuřat. Nugetky chce tisknout ve 3D tiskárnách

Kuřecí kousky vytištěné ve 3D biotiskárně mají být od běžného masa k nerozeznání jak chuťově, tak vzhledově.

Reklama

Společnost KFC se rozhodla jít naproti ekologičtější výrobě masa. Chce prodávat první nugetky vyrobené v laboratoři. Chuť masa z 3D biotiskárny se prý oproti té klasické nezmění, přestože se výroba obejde bez zvířat.

Článek

Americký řetězec rychlého občerstvení KFC do svého jídelníčku zařadí „potraviny budoucnosti“. V reakci na rostoucí popularitu zdravého životního stylu a na vyšší poptávku po masových alternativách zahájí vývoj inovativních potravinářských technologií, které jsou šetrnější k přírodě.

„Ve společnosti KFC pečlivě sledujeme všechny trendy a inovace a snažíme se držet krok s dobou zavedením pokročilých technologií do našich restaurací,“ uvedla v prohlášení manažerka ruské KFC Raisa Polyaková. Nový produkt by měl být poprvé uveden na trh v Moskvě letos na podzim.

Cílem projektu je vytvořit první kuřecí nugetky na světě, které budou vyrobeny v laboratoři. Masové kousky bude KFC tisknout ve 3D biotiskárně. Na jejich výrobě bude fastfood spolupracovat s výzkumnou laboratoří 3D Biosprings Solutions.

Společnost 3D Biosprings Solutions vyvíjí technologii biotisku, při které využívá kuřecí buňky a rostlinný materiál. To jí umožňuje reprodukovat chuť a strukturu kuřecího masa. „V současné době technologie 3D tisku získávají na popularitě také při výrobě potravin. Naše spolupráce s KFC pomůže urychlit uvedení masných výrobků z 3D tiskáren na trh,“ uvedl spoluzakladatel společnosti 3D Bioprinting Solutions Yusef Khesuani.

Podle studie American Environmental Science & Technology Journal má technologie výroby masa z buněk minimální negativní dopad na životní prostředí. To umožňuje snížit spotřebu energie o více než polovinu. Emise skleníkových plynů se zredukují 25krát a využije se 100krát méně půdy než při klasické produkci masa na farmě.

„Náš experiment může pomoci vyřešit několik rýsujících se globálních problémů. Jsme rádi, že můžeme přispět k jeho rozvoji, aby byl k dispozici tisícům zákazníků v Rusku a pokud možno po celém světě,“ uvedla Polyaková.

KFC poskytne společnosti 3D Biosprings Solutions veškeré potřebné ingredience na výrobu kuřecích nugetek, aby mohla v laboratoři dosáhnout přesné kopie chuti kuřete z KFC. Nové nugetky se tak budou blížit původní chuti i vzhledu, přičemž budou šetrnější k životnímu prostředí než běžné maso.

KFC, celým názvem Kentucky Fried Chcicken, je americká společnost, která provozuje více než 24 000 restaurací ve 145 zemích světa. V roce 1994 ve Vodičkově ulici byla otevřena první pobočka řetězce KFC v Česku. Nyní jich v tuzemsku funguje stovka.

Reklama

Doporučované