Hlavní obsah

KHL se dál snaží přiblížit NHL, necelý týden před startem soutěže mění bodový systém

Foto: facebook.com/khl.ru

KHL mění systém bodování.

Reklama

Už tento víkend startuje Kontinentální hokejová liga. Její vedení se teď rozhodlo přijít s výraznou změnou. Za výhru v základní hrací době, ale i po prodloužení dostane tým místo tří bodů body dva.

Článek

Stejně jako v zámořské NHL bude výhra od nového ročníku znamenat dva body. A nebude záležet na tom, zda tým vyhrál v základní hrací době, v prodloužení nebo po samostatných nájezdech.

Doposud panoval v KHL stejný systém jako známe z české extraligy. Tedy tři body za výhru po šedesáti minutách, jeden bod za remízu a bonusový druhý bod za výhru v nastaveném čase nebo po nájezdech.

O zásadní novince jako první informoval Alexej Ševčenko ze serveru sport-express.ru. Podle jeho informací chce vedení ligy změnou docílit větší vyrovnanosti soutěže. A přiblížit se NHL, po čemž ruské vedení KHL mnoho let touží.

Jenže právě v NHL, kde je dvoubodový systém zavedený od počátku ligy, se stále častěji ozývají hlasy volající po přechodu k systému tříbodovému. Generální manažeři klubů NHL se každý rok scházejí v Boca Raton na Floridě. A část z nich by ráda zavedla systém, který je typický pro evropské ligy.

Protože s vidinou tří bodů za výhru v základní hrací době by týmy podle nich šly za výhrou s větším odhodláním. A zápasy by byly v posledních minutách a vteřinách zápasu pro diváky ještě atraktivnější.

V KHL skončilo v minulé sezoně 22,2 % zápasů v prodloužení. A ruští hokejoví novináři, v čele s Ševčenkem, se obávají, že s novým systémem takových zápasů přibyde.

Vedení KHL už ale své rozhodnutí nezmění. Už od 1. září tak týmy budou v cestě za Gagarinovým pohárem sbírat výhry po dvou bodech. V prvním zápase nového ročníku KHL se spolu utkají obhájci Gagarinova poháru z Kazaně a Petrohradu.

Změna je překvapivá, už jen tím, jak krátce před začátkem nového ročníku přichází. To ale není pro KHL až tak neobvyklá věc. V sezoně 2016/17 došlo ke změně hracích pravidel dokonce v jejím průběhu. Tehdy se změnil hrací formát prodloužení ze hry čtyři na čtyři na divácky atraktivnější tři na tři.

Reklama

Související témata:

Doporučované