Hlavní obsah

Kilometry dlouhé kolony i rušení letů. Sníh zasypal Německo a další země

Severní část Evropy zasypal sníh, který na řadě míst způsobil komplikace v dopravě. S problémy se potýká například Německo nebo Nizozemsko.Video: AP

 

Reklama

Severní část Evropy zasypal sníh, který na řadě míst způsobil komplikace v dopravě. Největší kalamitu hlásí Německo, s následky první sněžné bouře od roku 2010 se potýká Nizozemsko, problémy sníh způsobil i v Belgii a Británii.

Článek

Na dálnicích A4 a A7 v Hesensku uvázly kamiony i osobní auta a vytvořily se kolony dlouhé několik kilometrů, informovala agentura DPA. Podle policejního mluvčího je zde situace „katastrofální“. S vydatnou sněhovou nadílkou se potýkají také v Nizozemsku, v Belgii či v Británii.

Komplikace kvůli sněhu hlásí především spolkové země střední a východní části Německa. Kromě Hesenska se tvořily kolony kvůli dopravním nehodám a uvázlým kamionům například u Norimberku v Bavorsku či u Gery v Durynsku.

Některá hesenská města zastavila do odvolání provoz městské hromadné dopravy, například Kassel či Marburg. Autobusy a tramvaje nevyjely kvůli sněhu i ledovce.

Kvůli počasí by se na silnicích v Berlíně podle dopravní centrály nemělo jezdit rychleji než 60 kilometrů za hodinu. V hlavním městě je třeba počítat především s ledovkou.

Sníh způsobil komplikace v dopravě v Německu už v neděli. Policie registrovala stovky nehod.

Německá meteorologická služba varovala, že také dnes bude vydatně sněžit. Napadnout by ve střední a východní části země mohlo až 25 centimetrů nového sněhu. Městům a vesnicím u Baltského moře hrozí záplavy.

Problémy hlásí mimo jiné Německé dráhy (DB). „Sníh a led budou regionální i dálkovou dopravu DB v některých částech země ovlivňovat i dnes,“ uvedl mluvčí německého železničního dopravce. Vlaky zatím vůbec nejezdí mezi Berlínem a Hannoverem či Frankfurtem nad Mohanem a Mnichovem. Kromě silniční a železniční dopravy se omezení dotkla i provozu trajektů v Severním moři a načas se uzavřelo i letiště v Dortmundu.

Kromě Německa problémy kvůli vydatnému sněžení hlásí Nizozemsko, Belgie a části Británie. Na amsterdamském letišti Schiphol byly zrušeny desítky letů, letiště v Eindhovenu bylo zavřené úplně. V Amsterdamu a Haagu se načas zastavily tramvaje. „Je to po dlouhé době první sněhová bouře (v Nizozemsku): poslední jsme zaznamenali v lednu 2010,“ stojí na meteorologickém webu Weer.nl.

V Nizozemsku se měly dnes do základních škol, které byly dosud zavřené kvůli šíření koronaviru, vrátit stovky tisíc děti. Mnoho škol ale nakonec zůstalo kvůli přívalu sněhu zavřených. Kvůli sněhu se dnes neotevřela ani střediska, v nichž se lidé mohou nechat otestovat na koronavirus.

Na východě a jihovýchodě Anglie bude po neděli dál sněžit i dnes. Meteorologové předpovídají až 15 centimetrů nového sněhu.

Reklama

Doporučované