Hlavní obsah

Kim Čong-un a Mun Če-in zakončili summit výstupem na posvátnou horu Pektusan

Kim Čong-un a Mun Če-in zakončili summit výstupem na posvátnou horu Pektusan.Video: Reuters

 

Reklama

Rituální cesta byla pokračováním Munovy návštěvy Severní Koreje, během níž Kim Čong-un slíbil další kroky k denuklearizaci.

Článek

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a jihokorejský prezident Mun Če-in se ve čtvrtek vydali na sever KLDR, kde vystoupili na posvátnou horu Pektu, údajné rodiště Kim Čong-ila, otce nynějšího diktátora. Rituální cesta byla pokračováním Munovy návštěvy Severní Koreje, během níž Kim Čong-un slíbil další kroky k denuklearizaci. Mun se má ještě během čtvrtka vrátit do Soulu.

Sopka Pektu s kráterním jezerem na vrcholu je součástí oficiální státní mytologie, která má legitimizovat dynastické nároky rodiny Kimů. Její obrys je patrný na státním znaku KLDR a její jméno zaznívá i v severokorejské státní hymně. Podle oficiální zprávy pchjongjangských médií cesta na vrchol hory symbolizovala úspěch vnitrokorejského summitu, letos už třetího.

Před horskou výpravou se jihokorejský prezident ve středu večer na stadionu v Pchjongjangu zúčastnil manifestačního představení, jemuž údajně přihlíželo 150 000 lidí. V projevu vyzval k ukončení nepřátelství na Korejském poloostrově a k míru a spolupráci obou korejských států.

„Žili jsme společně 5 000 let a odděleně 70 let. Navrhuji zastavit nepřátelství posledních 70 let a udělat velký krok k míru, abychom byli znovu jednotní,“ řekl Mun Če-in.

Pompeo chce denuklearizace do konce Trumpova mandátu

Jednání Spojených států se Severní Koreou, jehož cílem je skoncovat s jaderným programem Pchjongjangu, skončí do ledna 2021. Prohlásil to ve středu americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Se svým severokorejským protějškem se chce příští týden setkat v New Yorku na okraj schůze Valného shromáždění OSN.

„Spojené státy jsou připraveny okamžitě zahájit jednání o změně vztahů s KLDR. Dnes ráno jsem pozval svého kolegu, ministra zahraničí Ri Jong-hoa, k jednání příští týden v New Yorku,“ uvedl Pompeo v prohlášení. USA podle něj rovněž vyzvaly zástupce KLDR, aby se s novým americkým zmocněncem pro Severní Koreu Stephenem Biegunem setkali co nejdříve ve Vídni.

Pompeo v prohlášení přivítal „významné závazky“, které na sebe vzala Severní Korea na středečním vnitrokorejském summitu v Pchjongjangu. Ocenil zejména, že vůdci Severní a Jižní Koreje potvrdili závazek úplné denuklearizace Korejského poloostrova.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un při setkání s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem slíbil, že KLDR za účasti mezinárodních expertů trvale rozebere zkušební středisko raketových motorů a odpalovací rampu Sohe na západě země. Severní Korea je ochotna učinit i další kroky, jako je trvalá demontáž hlavního severokorejského jaderného komplexu v Jongbjonu, pokud Spojené státy podniknou příslušná opatření, řekl Kim.

Reklama

Související témata:

Doporučované