Hlavní obsah

„Kim Čong-un mě okukoval,“ píše bývalá Trumpova mluvčí ve svých memoárech

Foto: Profimedia.cz

Sarah Sandersová pracovala jako mluvčí Bílého domu necelé dva roky.

Reklama

Další memoár z prostředí Bílého domu. Svoji knihu vydává i bývalá tisková mluvčí Sarah Sandersová. Na pultech má být od příštího týdne. Britský Guardian nabízí ochutnávku třaskavých témat z prezidentova prostředí.

Článek

„Kim Čong-un po tobě jel,“ vtipkoval podle Sarah Sandersové Donald Trump poté, co na singapurském summitu v roce 2018 údajně na mluvčí mrknul: „No jel! On po tobě sakra jel! Měla bys jen do KLDR a obětovat se pro tým,“ dodal prý prezident USA.

Sarah Sandersová je dcerou Mika Huckabeeho, republikánského kandidáta na prezidentskou nominaci v letech 2008 a 2016 a bývalého guvernéra Arkansasu. Tiskovou mluvčí prezidentské kanceláře se Sandersová stala v lednu roku 2017. V červnu 2019 skončila.

Memoárová kniha „Speaking for Myself“ („Mluvím za sebe“) má vyjít příští týden. Britský deník The Guardian výtisk získal předem.

Sandersová v knize popisuje například to, že Kim Čong-un „nesměle přijal od Trumpa Tic Tac“. Americký prezident prý na Kima „přehrál, že vydechuje, aby ho ubezpečil, že se jedná jen o svěží dech a ne o jed“.

„Okukování“ severokorejského diktátora Sandersová popsala slovy, že „na ni Kim zíral, vyhledal oční kontakt a nakonec na ni mrknul“. Poté se prý svěřila Trumpovi a tehdejšímu šéfovi kanceláře Johnu Kellymu. Oba dva si z ní s „hurónským smíchem“ dělali legraci: „Tvůj manžel a děti tě budou postrádat, ale budeš hrdina naší země!“ vtipkoval podle Sandersové Kelly.

Kniha nese podtitul „Naděje, svoboda a boj za naše životy uvnitř Trumpova Bílého domu“. Oproti ostatním knižním novinkám, které vypráví o zákulisí nejvyšší americké politiky i životě Donalda Trumpa, to vypadá, že tato vyzní pro současného prezidenta spíše pozitivně.

Mezi novinkami na pultech knihkupců jsou například memoáry Johna Boltona, bývalého poradce Trumpa pro národní bezpečnost USA. V nich Bolton popisuje chaos v Bílém domě a administrativě Donalda Trumpa. Ta se snažila vydání knihy zabránit všemožnými způsoby, a také publikaci zdržela o několik měsíců.

Kniha s názvem „Místnost, kde se to stalo: Paměti z Bílého domu“ vypráví zejména o kontroverzních názorech a myšlenkách Donalda Trumpa. Podle Boltona Trump schvaloval ujgurské koncentrační tábory nebo si myslel, že Finsko patří Rusku.

Další kniha, která Trumpovi i jeho týmu dělala vrásky na čele, jsou další memoáry, a to Mary Trumpové, neteře amerického prezidenta. „Příliš mnoho a nikdy dost - Jak má rodina vytvořila nejnebezpečnějšího muže světa“ nese název knihy, která těsně před publikací skončila u soudu. Trumpová je totiž společně s celou rodinou vázaná mlčenlivostí. Soud však uznal, že v tomto případě se jedná o důležitou knihu pro celonárodní diskusi.

Reklama

Doporučované