Hlavní obsah

Kim Čong-un myslí na zlepšení vztahů, tvrdí Jižní Korea. Na summit se ale možná nedopraví, chybí mu letadlo

Prezident Jižní Koreje Kim Čong-unovi důvěřuje. Video: Reuters

 

Reklama

Jihokorejští představitelé se předhánějí v tom, na koho zanechal Kim Čong-un lepší dojem. Ten zatím stále neuvedl termín, kdy dojde k jejich společnému setkání. Podle analytiků proto, že mu k přepravě přes Pacifik chybí funkční letadlo.

Článek

Představitelé Jižní Koreje mají ke Kim Čong-unovi důvěru. Podle jihokorejského prezidenta Mun Če-ina působí severokorejský diktátor v otázce společného dialogu upřímně a opravdově. A má také za to, že snahu o zlepšení vztahů mezi zeměmi myslí KLDR vážně. Uvedla to ve čtvrtek televizní stanice CNN.

Prezident Jižní Koreje ale není jediný, na kom zanechal Kim Čong-un pozitivní dojem. Podle jihokorejského ministra kultury Do Čong-hwana si dokáže 34letý vůdce přirozeně povídat o různých tématech, od muziky přes kulturu až třeba po sport. Jeden z členů jihokorejské delegace na zimní olympiádě v Pchjončchangu o vůdci severokorejského režimu řekl, že je to úplně jiný člověk než ten, jakého lidem prezentují média. Prohlásil to poté, co se společně s Kim Čong-unem v Pchjongčchangu zúčastnil koncertu korejského popu.

Právě únorový koncert korejské popové hudby, kterou režim KLDR na svém území dříve zakazoval, patřil před pár týdny mezi jeden z příznaků zlepšujících se vztahů mezi oběma částmi Korejského poloostrova. Jestli to Severokorejci myslí upřímně, se zřejmě ukáže až na plánovaném summitu obou zemí. Zúčastnit se ho mají mimo jiné i Spojené státy a Kim je na něm připraven diskutovat o jaderném odzbrojení.

Mezi analytiky se ale v poslední době rojí spekulace, že severokorejská delegace do USA nakonec vůbec nedorazí – nedisponuje totiž žádným letadlem, který by ji přepravil přes celý Pacifik. Podle expertů na zahraniční otázky jsou severokorejská letadla příliš stará. „Dělali jsme si z toho legraci, jsou to staré mašiny,“ uvedl deníku Independent bývalý analytik CIA Sue Mi Terry. Dosud jediná Kimova zahraniční cesta vedla do Číny a vůdce do ní přicestoval vlakem.

Reklama

Doporučované