Hlavní obsah

Kim Čong-un nařídil zabavit všechny domácí psy, chce tak předejít hladu

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský diktátor Kim Čong-un.

Reklama

Severokorejský diktátor Kim Čong-un údajně nařídil občanům vzdát se svých psů. Snaží se tak rozptýlit obavy ze zoufalé ekonomické situace v zemi a předejít nedostatku jídla. Jde podle něj i o krok proti „západní dekadenci“.

Článek

Podle britské televize Sky News jsou občané Severní Koreje, ve které vládne diktátor Kim Čong-un, nuceni odevzdávat své psy. Údajně mají být prodáváni v restauracích.

Diktátor se tak snaží předejít obavám z kritické ekonomické situace a nedostatku zásob jídla.

Domácí psy pravděpodobně vlastní elita a nejvyšší společenské kruhy v hlavním městě Pchjongjangu. Severokorejský režim na psy nahlíží jako na symbol dekadence a kapitalismu. Běžní lidé totiž vlastní prasata či dobytek.

Severokorejský diktátor zakázal chov psů již v červnu. Označil ho za špinavý trend buržoazní ideologie. Informovaly o tom jihokorejské noviny Chosun Ilbo s odkazem na vlastní zdroj. Ten tvrdí, že úřady identifikovaly domácnosti chovající domácí psy a nutí je je odevzdat. V opačném případě je stát zkonfiskuje a utratí.

Někteří psi jsou umístěni do státních zoologických zahrad či prodáváni do restaurací, dodává zdroj novin.

Psí maso se tradičně konzumuje zejména v Číně a na Korejském poloostrově. V Jižní Koreji je tento trend na ústupu.

Majitelé mazlíčků prý diktátora proklínají za jeho zády. Zdroj ale dodává, že zmůžou jen málo.

Chov psů byl označován za západní dekadenci již v minulosti. Situace v zemi se ale zmírnila poté, co Severní Korea hostovala Světový festival mládeže a studenstva v roce 1989. Poté začala místní elita psy nakupovat a chovat jako domácí mazlíčky. Velmi drazí psi tak byli symbolem společenského statusu, uvádí list Chosun Ilbo.

Současný radikální krok je tvrdší než ty předchozí. Úřady ho označují za ochranné opatření proti „kapitalistické dekadenci“.

Reklama

Doporučované