Hlavní obsah

Kim Čong-un straší jadernými zbraněmi. Budeme mít brzy ponorku, tvrdí

Foto: Profimedia.cz

Kim Čong-un na letošním kongresu Korejské strany práce.

Reklama

Severokorejský lídr Kim Čong-un uvedl, že KLDR téměř dokončila vývoj jaderné ponorky. Státní média dále oznámila, že lídr země označil USA za největšího nepřítele svého národa. V zemi pokračuje sjezd Korejské strany práce.

Článek

V Severní Koreji v úterý začal sjezd vládnoucí strany, koná se první takový za posledních pět let. Oficiálně je sjezd nejvyšším rozhodovacím orgánem strany. Důležitá každodenní rozhodnutí však činí Kim a jeho vláda, píše agentura AP.

„Byl dokončen nový plánovací výzkum ponorky s jaderným pohonem. Ponorka ještě musí projít procesem závěrečných zkoušek,“ řekl Kim v rámci projevu na sjezdu Korejské strany práce. Pchjongjang podle webu The Guardian do vývoje jaderných zbraní a balistických raket investuje obrovské množství zdrojů, což je podle Kim Čong-una nutné k obraně proti potenciální americké invazi.

Kim Čong-un také podle webu The Guardian vyzval k rozšíření výzkumu a vývoje pokročilých zbraňových systémů i jaderného arzenálu, přestože tyto prostředky země prý nehodlá použít, dokud je proti ní nepoužije země jiná. Zemi se podle Kima daří ve vývoji hypersonických zbraní, mezikontinentálních raket (ICBM) poháněných pevnými palivy nebo výzvědných satelitů a dronů, uvádí agentura AP.

Již v úterý Kim Čong-un uvedl, že Severní Korea od posledního kongresu v roce 2016 dosáhla „zázračného vítězství“. Tím narážel na raketové a jaderné testy, které vyvrcholily úspěšným zahájením používání mezikontinentálních balistických raket v roce 2017. Střely jsou schopné zasáhnout pevninu USA.

Severokorejský lídr také řekl, že KLDR musí pokročit ve zpřesnění útoků na cíle do vzdálenosti 15 000 kilometrů, a podle AP tak udělal zjevnou narážku na vzdálenost dělící Severní Koreu a USA. V projevu na sjezdu se Kim Čong-un věnoval i vztahu se Spojenými státy, které označil za největšího nepřítele nehledě na to, kdo sedí v Bílém domě.

„Naše zahraničněpolitické aktivity by se měly soustředit a přesměrovat na přemožení USA, našeho největšího nepřítele a hlavní překážku našeho obnoveného rozvoje,“ řekl vůdce KLDR. „Nehledě na to, kdo je v USA u moci, pravá podstata USA a jejich základní postoje vůči Severní Koreji se nikdy nezmění,“ dodal.

Kimovo sobotní prohlášení o vztahu s USA přišlo jen 11 dní před inaugurací nově zvoleného amerického prezidenta Joea Bidena. Podle jihokorejských analytiků a představitelů tamní rozvědky se vůdce KLDR obává změny v čele Spojených států. Budoucí americký prezident Joe Biden v minulosti označil Kim Čong-una za „banditu“ a uvedl, že se s ním nesetká, dokud KLDR nepodnikne významné kroky k ukončení svého jaderného programu.

S dosluhujícím prezidentem Donaldem Trumpem měl Kim Čong-un rozporuplný vztah. Po Trumpově zvolení se mezi dvěma vůdci objevily roztržky na Twitteru, později se dvakrát setkali - v Singapuru v roce 2018 a ve Vietnamu rok poté. Summit ve Vietnamu ale skončil, aniž by bylo dosaženo dohody. Trump a Kim Čong-un se nedokázali shodnout na podmínkách odvolání amerických sankcí proti KLDR. Severní Korea od té doby uskutečnila řadu zkoušek raket krátkého doletu.

Na sjezdu Kim Čong-un také vyzval „k odstranění nesocialistických prvků“ a k prosazení „revolučního stylu života“ ve všech oblastech severokorejské společnosti. Severokorejský vůdce kritizoval za selhání v této činnosti některé mládežnické organizace. V Severní Koreji vstoupil v prosinci v platnost zákon zpřísňující zákaz šíření zahraničních materiálů, které by mohly nabádat k názorům, jež nejsou v souladu s politikou vedení totalitní země.

Sjezd začal v úterý, ale v oficiálních zprávách se objevil až ve středu. Zatím není jasné, jak dlouho bude trvat. Je svoláván nepravidelně, ten předchozí se uskutečnil v roce 2016.

V listopadu Kim také vyhlásil „80denní kampaň“, která měla zemi před lednovým stranickým kongresem pomoct k dosažení ekonomických cílů. Severokorejští uprchlíci a aktivisté v oblasti lidských práv podle Reuters tvrdí, že taková masová mobilizace představuje „otrockou práci“ maskovanou jako loajalitu vůči Kimovi a vládnoucí Korejské straně práce.

Reklama

Doporučované