Hlavní obsah

Kim Čong-un zve papeže do KLDR, do Prahy začne létat další obr a brambory budou dražší

Den očima Pavla Lochaře.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Výběr událostí 9. října očima editora Pavla Lochaře.

Článek

České dráhy se zřejmě budou muset zbavit Emila Zátopka. Lokomotivy s tímto názvem řady 380 jsou poruchové a podle ministra dopravy Dana Ťoka i příliš drahé. Po započítání penále po prohrané arbitráži s výrobcem zaplatil národní dopravce za 20 kusů 4 miliardy korun, dvakrát víc než je obvyklé. Snad si brzy nebudeme říkat – vlaky stojí, auta jedou.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un zve papeže Františka na návštěvu KLDR. Uveřejnil to úřad jihokorejského prezidenta. Mun Če-in doručí Kimovo pozvání papežovi příští týden, kdy se s ním setká při návštěvě Evropy.

Francouzské a italské lodě se ve Středozemním moři snaží zabránit šíření ropy. Ta unikla ze dvou obchodních plavidel, která se srazila u Korsiky. Do vody se podle odhadů francouzských úřadů dostalo až 200 tisíc litrů paliva. Ohrožená jsou zvířata i pláže.

Do Prahy bude pravidelně létat další obr – supermoderní a velmi lehký Boeing 787 Dreamliner. Na trasu do Dauhá a zpět ho nasadí Qatar Airways. Na Letišti Václava Havla usedne poprvé 28. října ve 12:25. A o den později začne posílat stejný stroj do Prahy i Korean Air. Praha se zkrátka stává hnízdem obrů a zase se bude na co dívat.

A na konec jedna zásadní zpráva pro všechny – brambory budou dražší. Kvůli suchému létu se jich letos urodí o čtvrtinu méně. Cena se zvedne asi o pět korun. V průměru sní ročně jeden Čech téměř 70 kilogramů brambor. Tak si asi brzy zase začneme utahovat opasky. Snad nebudou brambory jídlem jen pro bohaté.

Reklama

Doporučované