Hlavní obsah

„Někdy prostě musíte odejít.“ Trump předčasně ukončil schůzku s Kimem

Hanojský summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una skončil krachem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un znovu jednali v Hanoji. Rozhovory se podle očekávání točily zejména kolem odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. Politici ale nedošli k žádné dohodě a Trump summit nečekaně zkrátil.

Článek

„Někdy musíte odejít z jednání a tohle byla ta chvíle,“ řekl americký prezident ke zkrácení programu summitu. Komentoval tím fakt, že s vůdcem KLDR Kim Čong-unem nedosáhli žádné dohody ohledně odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. „Kim má o denuklearizaci svou vlastní vizi, která se úplně neshoduje s naší vizí. Je jí ale o dost blíž něž před rokem,“ řekl na tiskové konferenci Trump. Podle něj Severokorejci požadovali zrušení všech sankcí, což udělat nemohl. „Měli jsme připravené papíry k podepsání, nebyl by to ale správný krok,“ dodal americký prezident.

Po dnešním jednání byl na programu společný oběd a poté slavnostní podpis memoranda.

„Přál bych si, abychom se dostali o něco dál,“ hodnotil summit americký ministr zahraničí Mike Pompeo, který se účastnil většiny jednání s Kimem a jeho poradci. „Jsem ale velmi optimistický ohledně následujících týdnu,“ dodal Pompeo s tím, že k dohodě dříve či později dojde.

Kim už ve čtvrtek ráno tamního času před novináři zopakoval svou ochotu vzdát se jaderných zbraní, napsala agentura Reuters. „Kdybych to nebyl ochoten udělat, tak bych tu nebyl,“ odpověděl severokorejský vůdce na dotaz jednoho z amerických reportérů, zda je ochoten podniknout kroky k denuklearizaci. Média poté poznamenala, že to byla zřejmě první odpověď Kim Čong-una některému ze zahraničních novinářů.

Šéf Bílého domu na úvod čtvrteční schůzky s Kimem zopakoval své víkendové prohlášení, že na proces jaderného odzbrojení KLDR nespěchá. „Rychlost není důležitá. Důležité je, abychom dospěli k dobré dohodě,“ řekl Trump.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un zároveň uvedl, že by uvítal otevření amerického styčného úřadu v metropoli KLDR Pchjongjangu. Šéf Bílého domu tento krok označil za „dobrý nápad“ a dodal, že by se mělo jednat o reciproční záležitost.

Podle agentury AP byl severokorejský diktátor rovněž postaven před otázku, zda s Trumpem hovořili o lidských právech, z jejichž rozsáhlého porušování je Kim Čong-un obviňován. Trump ale dotaz zodpověděl místo něho. „Mluvíme o všem,“ řekl novinářům.

Trump a Kim zahájili svá jednání v Hanoji ve středu. Dnes spolu mluvili asi půl hodiny mezi čtyřma očima a poté pokračovali v rozhovorech za účasti poradců.

Reklama

Doporučované