Hlavní obsah

Kim o setkání s Trumpem žadonil na kolenou, tvrdí prezidentův právník Giuliani

Kim Čong-un podle Trumpova právníka o setkání žadonil na kolenou.Video: Twitter.com, AP

 

Reklama

Donald Trump má Kim Čong-una přesně tam, kde ho potřebuje mít. Přesvědčený o tom je Trumpův právník a bývalý starosta New Yorku Rudy Giuliani. Severokorejský lídr podle něj o setkání s americkým prezidentem prosil na kolenou.

Článek

„Kim Čong-un padl na kolena a žadonil, což je přesně ta pozice, ve které ho chcete mít,“ řekl Giuliani na konferenci v izraelském Tel Avivu. Pro agenturu AP následně dodal, že nevidí důvod, proč by jeho komentář mohl summit plánovaný na 12. června ohrozit nebo přinejmenším zvýšit napětí mezi oběma stranami.

Kim měl prosit po Trumpově dopisu, zaslaném před dvěma týdny, ve kterém americký prezident summit odřekl kvůli nepřátelství ze strany asijské země. „Poukazuje to na skutečnost, že prezident Trump je ve vyjednávání silnější postavou. Pokud si to Kim nepřizná, vyjednávání nebudou úspěšná,“ dodal.

Podle Giulianiho na konci května neměl Trump jinou možnost než summit zrušit, i když své rozhodnutí vzal zakrátko zpět. Na vině byly výhrůžky a nelichotivá vyjádření na adresu viceprezidenta Mikea Pence a Trumpova poradce Johna Boltona. 

Kim po Trumpově dopisu dle Giulianiho bleskově změnil útočnou rétoriku a názor na denuklearizaci, o které byl ochoten vyjednávat. „To mám na mysli tím žadoněním,“ uvedl Giuliani a nezapomněl dodat, že vše, co na konferenci řekl, je pouze jeho osobní názor.

Rudy Giuliani, kterého provází vlastní kontroverze zejména z dob, kdy z pozice starosty vedl New York, zastupuje amerického prezidenta při vyšetřování o možném ruském zásahu do prezidentských voleb.

Reklama

Související témata:

Doporučované