Hlavní obsah

Kim pohrozil USA nejtvrdší odvetou v historii, Trump je podle něj choromyslný

Diktátor Kim Čong-un hrozí Spojeným státům „nejtvrdší reakcí v historii“.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Vůdce KLDR Kim Čong-un podle očekávání ostře zareagoval na úterní projev prezidenta USA Donalda Trumpa v OSN.

Článek

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v reakci na úterní projev prezidenta USA Donalda Trumpa pohrozil nejtvrdší reakcí proti Spojeným státům v historii. Trumpův projev označil za choromyslný. Řeč amerického prezidenta před Valným shromážděním OSN podle Kima zcela ospravedlňuje KLDR, aby pokračovala ve svém jaderném programu. Korejci navíc naznačili, že mohou provést dosud největší jaderný test v Pacifiku.

Donald Trump v úterý řekl, že pokud bude KLDR ohrožovat Spojené státy, Washington nebude mít jinou možnost než Severní Koreu zcela zničit. Severokorejský režim označil za zvrácený a obvinil ho z bezohledné snahy získat jaderné zbraně. „Jeho poznámky... mě přesvědčily, spíše než aby mě zastrašily či zastavily, že cesta, již jsem vybral, je správná a je cestou, po které musím jít až do konce,“ uvedl Kim v prohlášení citovaném agenturou Reuters.

Trump také ve čtvrtek ohlásil bankovní blokádu Severní Koreje. Novým exekutivním příkazem dal prezident americkému ministerstvu financí právo vystavit sankcím jakoukoli zahraniční banku, která vyřizuje finanční transakce spojené s obchodem s KLDR. Obchodovat se Severní Koreou bankám zakázala i čínská centrální banka.

Reklama

Doporučované