Hlavní obsah
Online

Historický moment: Trump vkročil na půdu KLDR. A diktátora pozval do Bílého domu

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un. Trump se stal prvním americkým prezidentem, který vstoupil na území KLDR.Video: AFP

 

Reklama

aktualizováno •

Severokorejský vůdce Kim Čong-un přijal Trumpovu nabídku na setkání. Narychlo sjednaná schůzka proběhla v demilitarizované zóně na hranici Jižní a Severní Koreje. Trump se stal prvním americkým prezidentem, který vstoupil na území KLDR.

Článek

Svou třetí schůzku se severokorejským diktátorem potvrdil v Soulu novinářům sám Donald Trump. „Máme namířeno do demilitarizované zóny a já se tam setkám s Kimem. Velmi se na to těším. Vybudovali jsme si velmi dobrý vztah,” řekl Trump v hlavním městě Jižní Koreje po svém přesunu z japonské Ósaky, kde včera skončil summit nejsilnějších ekonomik světa G20.

Trump s nečekanou nabídkou přišel až včera před odletem do Jižní Koreje. Na Twitter napsal, že by při plánované návštěvě hranice rád Kima pozdravil a potřásl si s ním rukou. To zopakoval i na tiskové konferenci s jihokorejským protějškem Mun Če-inem. Trump dodal, že mezi ním a Kimem funguje osobní chemie a že si s Kimem rozumí. Upozornil však také, že USA nespěchají s uvolňováním sankcí proti Severní Koreji.

Šéf Bílého domu své rozhodnutí setkat se s Kimem hájil pokrokem, kterého bylo ve vzájemných vztazích dosaženo. Zároveň však mírnil očekávání od dnešního setkání. „Je to jenom krok,“ poznamenal. „Může to být důležitý krok, ale také nemusí,” dodal.

  • Podle Trumpa padla shoda na restartu rozhovorů o odzbrojení

    Poté, co Trump doprovodil Kima zpět do KLDR, řekl novinářům, že se vzájemně shodli na restartu jednání ohledně jaderného odzbrojení, na kterém rozhovor státníků ztroskotal na posledním summitu v Hanoji. Kim řekl, že dnešní schůzka signalizuje možnost uspořádat další setkání „kdykoliv”.

  • Kim je zpět v KLDR

    Kim Čong-un už se vrátil na území Severní Koreje. Donald Trump spolu s Mun Če-inem ho doprovodili k hranici a rozloučili se s ním.

  • Soukromé jednání skončilo, trvalo přes 40 minut

    Podle CNN Trump s Kimem jednali asi 40 až 50 minut, nyní opustili zavřenou místnost.

  • Máme silný a výjimečný vztah, zaznělo před zahájením soukromého jednání

    Foto: AP

    Šéfové států před zahájením bilaterálního jednání.

  • Hlavy států jednají za zavřenými dveřmi

    Státníci se společně odebrali k soukromému bilaterálnímu jednání.

  • Trump s Kimem v demilitarizované zóně

    Foto: AFP

    Americký prezident a jeho severokorejský protějšek v demilitarizované zóně.

  • Váš tweet mě překvapil, reagoval Kim na rychlou nabídku setkání

    Kim Čong-un Trumpovi řekl, že jeho včerejší nabídka na setkání formou příspěvku na oficiálním twitterovém účtu amerického prezidenta ho velmi překvapila. S Trumpem se ale Kim sejít chtěl, a proto rychlé výzvě vyhověl.

  • Pozvu Kima do Bílého domu, nadhodil Trump

    Donald Trump po boku s Kim Čong-unem vyslovil přání pozvat severokorejského vůdce do Bílého domu, informovala o tom CNN. Ten na výzvu bezprostředně neodpověděl a k věci se zatím nijak nevyjádřil. Pokud by nabídku přijal, stal by se prvním vůdcem KLDR, který by navštívil USA.

  • Trump jako první prezident USA vstoupil na území KLDR

    Americký prezident Donald Trump se dnes v hraniční vesnici Pchanmundžom v demilitarizované zóně mezi Jižní a Severní Koreou potřetí setkal se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Trump společně s Kimem překročil demarkační linii a jako první prezident USA krátce vstoupil na území KLDR.

Reklama

Hlavní zprávy