Hlavní obsah

Kimovy čistky. Před summitem s Trumpem vyměnil severokorejský vůdce velení armády

Summit s USA se blíží, Kim provádí čistky na nejvyšších místech.Video: Reuters

 

Reklama

Severokorejský vůdce Kim Čong-un před blížícím se summitem s prezidentem Spojených států Donaldem Trumpem vyměnil tři nejvyšší armádní činitele. Podle amerických představitelů chce severokorejský vůdce čistkami předcházet možnému nesouhlasu se singapurským summitem uvnitř země.

Článek

Severokorejský vůdce Kim Čong-un před připravovaným summitem s prezidentem USA Donaldem Trumpem uvolnil z funkcí tři nejvyšší armádní činitele. Oznámila to dnes agentura Reuters s odvoláním na americké vládní zdroje. Důvod sesazení není znám, podle analytiků ale krok souvisí s upevněním Kimovy kontroly nad armádou v citlivém období politických změn. Podle amerických představitelů chce severokorejský vůdce předcházet možnému nesouhlasu se singapurským summitem uvnitř země.

Jihokorejská agentura Jonhap oznámila, že změny se týkají postu ministra obrany, náčelníka generálního štábu a politického šéfa armády. Jejich cílem je údajně omladit velení novou generací důvěryhodných vůdců oddaných Kim Čong-unovi. Armáda se má rovněž v rámci předpokládaného hospodářského rozvoje víc zapojit do realizace infrastrukturních projektů.

Všichni nově dosazení vojáci jsou mladší než jejich předchůdci a mají už jisté zkušenosti z kontaktů se zahraničím, uvádí americké zdroje. „Čeká je hodně rozhovorů s cizími představiteli, dokážou při jednání zasedat, ne se jen opíjet. Umějí se chovat,“ citovala agentura Reuters Michaela Maddena, experta na KLDR z Univerzity Johnse Hopkinse.

Čistky ve vedení KLDR ostatně Kim Čong-un provádí již od svého nástupu k moci v roce 2011. Mezi oběťmi čistek byl například i Kimův strýc Čang Song-tchek odsouzený za velezradu v roce 2013.

Konání plánovaného summitu se severokorejským protějškem Donald Trump potvrdil v pátek poté, co jej o týden dříve odřekl. K setkání má dojít v úterý 12. června.

Reklama

Doporučované