Hlavní obsah

Kina v Olomouckém kraji otevírají pozvolna, první bude Oko v Šumperku

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Zatím jen pozvolna chystají otevřít své prostory kina v Olomouckém kraji. Mezi prvními bude nadcházející týden kino Oko v Šumperku, v Přerově i v Olomouci naopak rozjezd nechávají až na začátek června.

Článek

Důvodem jsou omezující koronavirová opatření, otázka přesných podmínek návštěvy diváků, ale i současná filmová nabídka. Diváci se v kině podle vládních opatřeních musejí zatím obejít bez občerstvení.

Šumperské Oko spustí promítací stroje ve čtvrtek. V plánu jsou premiéry, oscarové snímky, koncert i promítání pod širým nebem. „Provoz kina zahajujeme promítáním v rámci Džemfest filmové scény. Na programu bude hudební film o skupině The Tap Tap Postiženi muzikou. Následovat bude snímek oceněný Zlatým Medvědem na Berlinale Smolný pich aneb Pitomý porno,“ sdělil ředitel kina Kamil Navrátil. V pátek kino nabídne oscarový koprodukční snímek Dánska, Nizozemska a Švédska Chlast, který si zlatou sošku odnesl za nejlepší cizojazyčný film. Dalším snímkem bude debut amerického herce Vigga Mortensena Ještě máme čas.

Olomoucké kino Metropol začne promítat 2. června, s otevřením kavárny počítá v závislosti na vládních opatřeních zhruba na polovinu června. „Není to o kapacitě, je to spíše z praktických důvodů, čekáme na upřesnění podmínek. Zatím vyčkáváme,“ řekla programová vedoucí Denisa Wasiewiczová. Kino dosud promítalo v on-line režimu. „Nedělali jsme to proto, abychom na tom vydělali, snažili jsme se spíše udržet kontakt s divákem,“ doplnila Wasiewiczová.

O den později se chystá otevřít také kino Hvězda v Přerově. „Dříve jsme se do toho nepustili, protože nemáme co hrát. Půl roku jsme ve stavu, že platíme faktury za teplo a energie, když začneme hrát, faktury se zdvojnásobí, zaplatit navíc musíme i lidi, ale nejsou filmy. Čekáme na novinky, které nám pomohou přitáhnout diváky a vydělat alespoň na zaměstnance,“ řekla vedoucí kina Svatava Měrková. Podotkla, že kina mají k dispozici nyní obnovené premiéry filmů, která kina hrála ještě před uzavřením loni na podzim. „Řada těch filmů se však již objevila on-line,“ dodala vedoucí kina.

Na otevření se chystá i prostějovské kino Metro, s ohledem na dobu, která podle zástupců kina přeje venkovním akcím, rozšířili navíc letos pro diváky program letního kina už na červen. V nabídce je například snímek Chlast či české filmy Vlastníci a Šarlatán. Naopak otevřít se zatím v regionu nechystají multikina, nabídku filmů v programu zatím zájemci nenajdou ani v CineStar v Olomouci či v Premiere Cinemas. Mutlikina totiž nechtějí otevřít bez možnosti prodávat občerstvení, které pro ně znamená výrazný finanční efekt.

Reklama

Doporučované