Hlavní obsah

Kino na hranici letos nabídne filmy z pražského Barrandova

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Filmový festival Kino na hranici se bude konat od 30. července do 4. srpna v Českém Těšíně a v polském Těšíně (Cieszynu). Letos nabídne retrospektivu filmů z jednoho z největších evropských filmových studií na Barrandově.

Článek

Promítat se v bloku Barrandov – český Hollywood bude například Bílá nemoc, Amadeus či Kolja. „Retrospektiva bude věnována 90. výročí založení ateliérů. Dějiny barrandovských studií jsou totiž de facto dějinami celé československé kinematografie, neboť prakticky všechny nejdůležitější snímky naší filmové historie vznikly právě na tomto kopci plném kouzel,“ uvedl programový ředitel Kina na hranici Martin Novosad. Výběr filmů v této sekci bude podle něj pro diváky mimořádnou příležitostí, kdy budou moci zhlédnout klíčové filmy z barrandovské produkce, ať už ty známější nebo širšímu diváctvu méně známé.

Filmová studia na pražském Barrandově založili bratři Miloš a Václav Havlovi, Václav byl otcem pozdějšího dramatika a prezidenta. Výstavba studií začala v listopadu 1931. Své jméno získaly podle francouzského geologa Joachima Barranda, který v místě v 19. století prováděl paleontologický výzkum a na jehož počest byla nazvána celá okolní čtvrť.

Ve 30. letech studio Barrandov spolupracovalo s filmovými ateliéry UFA v Berlíně a také americkými Paramount Pictures a MGM. Natočilo se zde 32 celovečerních filmů. Během nacistické okupace byl Miloš Havel přinucen ateliéry prodat, zůstal však jejich ředitelem. Po převzetí moci komunisty byla filmová studia zestátněna.

V průběhu jejich historie s ateliéry spolupracovali významní českoslovenští režiséři, jako byli např. Ján Kadár, Elmar Klos, Miloš Forman, Jiří Menzel, Václav Vorlíček a Jan Svěrák. Barrandov je také producentem řady známých amerických filmů, které později získaly Oscary nebo Zlaté glóby, jako třeba snímky Stevena Soderbergha.

Festival se letos zaměří i na tvorbu a osobnost dramatika a prvního porevolučního československého a později i českého prezidenta Václava Havla. „Uvede filmy vzniklé podle jeho děl i ty, které jeho život mapují. Ve filmové sekci se budou promítat snímky: Havel, Život podle Václava Havla, Náš Vašek – O moci bezmocných, Václav Havel, Praha – Hrad, Odcházení, Občan Havel, Občan Havel jede na dovolenou, Proč Havel?, Žebrácká opera a Audience,“ řekl mluvčí přehlídky Szymon Brandys.

Reklama

Doporučované