Hlavní obsah

Kiska má opět potíže se srdcem, jednání o vládě přenechá kolegům

Foto: Profimedia.cz

Andrej Kiska u voleb.

Reklama

Kiska prodělal operaci srdci loni na podzim, problém se mu ale vrátil. Strana Za lidi získala ve volbách 5,77 procenta hlasů, bude tak z hlediska počtu poslanců nejslabší parlamentní stranou ze šesti formací, které si rozdělily křesla ve 150členné Národní radě.

Článek

Bývalý slovenský prezident Andrej Kiska dnes oznámil, že se kvůli potížím se srdcem nezúčastní probíhajících jednání o vytvoření nové vlády po únorových volbách, jejíž součástí by měla být i jeho strana Za lidi. Na jednáních proto Kisku zastoupí místopředsedové strany.

„V kardiocentru jsem podstoupil kontrolu srdce, které ani po loňské operaci na odstranění arytmie nefunguje tak, jak by mělo. Zákrok mi pomohl jen částečně a problém se mi v poslední době opakovaně vrací,“ napsal na internetu Kiska. Dodal, že na základě doporučení lékařů upraví svůj pracovní program.

Operaci kvůli srdeční arytmii podstoupil Kiska v bratislavském kardiologickém centru loni na podzim. Potíže pociťoval asi dva roky. Pro zákrok se rozhodl, protože nasazené léky vyvolaly nežádoucí účinky.

Kiskova strana získala ve volbách 5,77 procenta hlasů, bude tak z hlediska počtu poslanců nejslabší parlamentní stranou ze šesti formací, které si rozdělily křesla ve 150členné Národní radě. Vznikající čtyřčlenná koalice pod vedením vítězného hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti obsadí v parlamentu celkově 95 křesel, bude tak mít ústavní většinu.

Podle listu Sme se jednání o vytvoření nové vlády zasekla na požadavku Kiskovy strany o jejím silnějším zastoupení ve formující se vládě. Podle starších informací jí měly připadnout dvě křesla v 15členném kabinetu.

Reklama

Související témata:

Doporučované