Hlavní obsah

Kiska zahájil konzultace s parlamentními stranami, opozice chce hlasovat o nedůvěře vládě

Rozhovor se zástupcem šéfredaktorky SME Jakubem Filou.Video: Směna

 

Reklama

Slovenská opozice chce vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. S návrhem ale počká až na ukončení konzultací prezidenta Andreje Kisky s parlamentními stranami. Slovenský premiér Robert Fico nadále trvá na tom, že prsty v Kiskově chování má někdo ze zahraničí. Zřejmě George Soros.

Článek

Slovenský prezident Andrej Kiska po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně podle premiéra Roberta Fica dělá opoziční politiku a snaží se o destabilizaci země. Fico kritizoval Kisku zejména v důsledku jeho nedělního projevu, ve kterém se prezident vyslovil pro zásadní rekonstrukci vlády nebo předčasné volby.

Fico dokonce naznačil, že za Kiskovým počínáním stojí zahraniční vliv. Po prezidentovi požaduje vysvětlení jeho loňské schůzky s americkým finančníkem maďarského původu Georgem Sorosem, na které podle Fica chyběli další slovenští zástupci. Sorose Fico popsal jako člověka, „o kterém všichni dobře víme, co v tomto regionu dělá”.

Fico kritizuje Kisku za jeho schůzky se zástupci politických stran.Video: Směna

„To, co se začalo dít po neděli, když jsme zjistili, že došlo k vraždě, je scénář, který není připravován u nás doma. Můžete mě obviňovat z konspirativních teorií, to je mi jedno. Já zde vidím nějaký rukopis ve střední a východní Evropě, jenž je poměrně silný. Je neuvěřitelné, s jakou rychlostí se opozice a prezident pokoušejí o demontáž legitimního výsledku demokratických voleb,“ uvedl Fico.

Přestože předseda slovenské vlády Robert Fico Kiskovu výzvu odmítá, slovenský prezident ve středu zahájil konzultace s parlamentními stranami o řešení politické krize. Fico trvá na tom, že prezident nemá na rozhodnutí o podobě vlády podle ústavy vliv a případné změny budou výsledkem dohody koalice.

Slovenská opozice už dříve Fica vyzvala k odvolání ministra vnitra a policejního prezidenta, což se nestalo. K demisi ministra Roberta Kaliňáka, Ficova stranického kolegy, vyzvala také jedna ze tří koaličních stran Most-Híd.

Fico na tiskové konferenci uvedl, že je připraven nabídnout takové řešení krize, aby Most-Híd udržel ve vládní koalici.

Podle poslankyně opozičního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Veroniky Remišové už v současné chvíli odvolání dvou činitelů nestačí. „Slovensku nepomohou kosmetické změny, ale zásadní obnova důvěry v instituce, ve spravedlnost,” řekla.

Kdy se mimořádná schůze parlamentu o nevyslovení důvěry vládě uskuteční, zatím není známo. Předseda sněmovny ji musí svolat do sedmi dnů po podání návrhu. Opozice chce s návrhem vyčkat do skončení konzultací s prezidentem Kiskou.

Reklama

Doporučované