Hlavní obsah

Fico odpověděl prezidentovi: Netancujte na hrobě obětí vraždy, změny ve vládě odmítá

Kiska vyzval k rekonstrukci slovenské vlády, Fico změny odmítá. Video: AP, Seznam Zprávy

 

Reklama

Slovenský prezident vyzval k dramatickým změnám ve vládě, jako alternativu tohoto řešení vidí předčasné volby.

Článek

Smrt novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky dramaticky rozdělila politické špičky Slovenska. Prezident Kiska ve veřejném vystoupení vyzval premiéra Roberta Fica k zásadní rekonstrukci vlády, jako druhé řešení vidí předčasné volby.

„Nevidím tady žádný plán, jak vyvést zemi z krize důvěry. Začnu jednání s politickými stranami, jak si představují řešení situace, do které jsme dospěli,” prohlásil Kiska a přiznal, že jeho pohled na situaci se liší diametrálně od pohledu premiéra Roberta Fica.

Kiska a Fico měli původně ještě s šéfem parlamentu Andrejem Dankem vystoupit večer ve veřejnoprávní televizi. Kiska vystoupení zrušil a předstoupil před veřejnost sám nečekaně už odpoledne.

Fico: Netancujte na hrobě obětí

Fico v odpovědi Kiskovi prohlásil, že prezident nemá žádnou ústavní roli v sestavování vlády. „Naším cílem je vyšetřit vraždu, nikoliv tancovat na hrobě obětí, jako to dělají opozice, média a dnes i pan prezident,” řekl premiér Fico.

Danko, šéf vládní Slovenské národní strany a předseda Národní rady, po Kiskově projevu oznámil, že se zúčastní jednání s prezidentem o řešení politické krize.

Dvojnásobná vražda novináře a jeho přítelkyně v posledních dvou týdnech otřásá slovenskou politikou i veřejným životem a postupně se stala i celoevropským tématem. Demonstrace kvůli případu se v pátek konaly v mnoha slovenských městech, ale také po Evropě.

Nedělní dramatické vyjádření prezidenta Kisky může rozhodnout o dalším politickém směřování celé země, napsal slovenský server Aktuality.sk, kde zavražděný žurnalista pracoval.

Pořad Obzor o vraždě novináře Kuciaka a jeho snoubenky:

Obzor Filipa Horkého: Vražda slovenského novináře.Video: Seznam Zprávy

Kiska označil novinářovu smrt za „ohavnou vraždu”. Pokoušel se s premiérem Robertem Ficem shodnout na nějakém východisku, ale nepodařilo se to, jak uvedl.

Ján Kuciak byl 27letý investigativní novinář, kterého spolu s jeho snoubenkou minulý týden zastřelil neznámý pachatel. Ke střelbě došlo v jejich domě v obci Veľká Mača u Trnavy. Motiv zločinu nejpravděpodobněji souvisel s investigativní prací Kuciaka.

Slovenská policie v rámci vyšetřování vraždy už zatkla sedm Italů. Nakonec je ale propustila, jelikož vypršela zákonná lhůta pro zadržení.

V sobotu se na Slovensku konal pohřeb novináře. Jána Kuciaka jeho rodina pohřbila ve svatebních šatech. Den předtím se příbuzní rozloučili s jeho přítelkyní. Pár plánoval svatbu letos na jaře.

Pohřeb novináře Kuciaka.Video: Kateřina Vodvářková, Reuters

Reklama

Doporučované