Hlavní obsah

Kladenské kočičí kavárně pomohly i aukce, v pondělí otevře upravené prostory

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Do aukcí příznivci podniku darovali své výrobky. V pondělí kavárna otevře upravené prostory, období pandemie majitelka Kristýna Lafková využila například pro výmalbu i malbu dekorativních prvků či stavbu nových poliček pro kočky.

Článek

Novinky chystá i v nabídce pro zákazníky. O uvolnění protiepidemických opatření rozhodla nečekaně v pátek vláda, reagovala tak na rozsudek Nejvyššího správního soudu, podle kterého nelze uzavírat služby plošně.

Majitelka kavárny tak musela narychlo zajistit brigádníky, v neděli ji čeká nákup surovin a pečení zákusků. „Děláme si víceméně vše sami,“ uvedla Lafková s tím, že v době uzavření si lidé zvykli objednávat dorty, které pekla alespoň na objednávku. Nyní doufá, že se pravidelní návštěvníci do kavárny vrátí, i když období léta, kdy bývají lidé na dovolené, vždy bývá oproti zimě v návštěvnosti slabší. Podle Lafkové obvykle právě kavárna během zimy vydělávala tak, aby mohla částečně pokrýt i letní provoz.

Měsíční provozní náklady, ve kterých je kromě nájemného zahrnutá péče o kočky, dosahují bez personálních nákladů desítek tisíc korun. „U nás to není o tom, že zavřeme a jdem, ale každý den tam někdo musí s kočkami být,“ popsala majitelka s tím, že právě kočky byly i důvodem, proč to nevzdala. Aby ušetřila na brigádnících, veškerou péči převzala sama a byla prakticky bez volna, do pomoci se zapojili i její rodiče. I když využívala státní podporu, která pomohla uhradit například část nákladů na nájemné, byly zásadní i příjmy z aukcí. Využití peněz si mohou lidé ověřit na transparentním účtu. Teď se Lafková chce vrátit k pomoci pro opuštěné kočky a chystá v kavárně opět dobročinné bazárky a další podobné akce.

Kavárna U Kočičích tlapek v Kladně funguje od roku 2017, nyní v ní žije deset koček, řada z nich jsou nalezenci. Dalším kočkám Lafková pomáhá v rámci domácí dočasné péče a snaží se jim najít nový domov.

Reklama

Doporučované