Hlavní obsah

Kladno a okolní obce chtějí řešit svoz odpadu, zakládají svazek

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Kladno a okolní obce chtějí společně řešit svoz odpadu. Zakládají svazek, který má pomoci zajistit silnější pozici při vyjednávání o podmínkách a platbách za svoz a nakládání s odpady.

Článek

Svazek tvoří téměř dvě desítky obcí, věnovat se bude i dalším problémům regionu. První schůzka by se měla konat podle předpokladů v lednu, čeká se na úřední zapsání svazku, řekla kladenská radní Petra Melčová (za ANO).

Podle zákona by od roku 2030 měl platit zákaz skládkování a také se v příštích letech budou zvyšovat poplatky za ukládání odpadu. Obce se proto chtějí společně na změny připravit a mít plán na likvidaci odpadu, který budou koordinovat se Středočeským krajem.

„Je to všechno na vyjednávání,“ uvedla Melčová. Jedním ze zásadních témat, které bude řešit i kraj, je plánované zprovoznění spalovny odpadu u Horních Počapel na Mělnicku. Měla by tam mířit většina odpadu ze Středočeského kraje, část místních je ale proti.

Obce z Kladenska se také chtějí podle Melčové společně zabývat dalšími tématy, například společným nákupem energií, dlouhodobými plány v zásobování vodou nebo dopravní zátěží v některých obcích.

Reklama

Doporučované