Hlavní obsah

Kladno chce zlepšit klima, chystá účast ve speciálním projektu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Kladno chce zlepšit klima v ulicích, ve spolupráci s ČVUT chystá účast ve speciálním projektu. O jeho podporu město žádá Technologickou agenturu ČR (TAČR).

Článek

Součástí by měla být analýza i umístění různých prvků, například rozprašovačů vody či zelené zdi. Jednat se má o lokality, kde je nedostatek zeleně a zároveň velká kumulace obyvatel, třeba pěší zóny v centru města, dopravní uzly či náměstí, sdělil kladenský zastupitel a architekt Ondřej Rys (Volba pro Kladno).

Součástí analýzy by mělo být vyhodnocení ukazatelů, jako jsou teplota či množství oxidu uhličitého a polétavého prachu ve vzduchu. Meteostanice a senzory bude možné pořídit i v rámci projektu. Zapojit by se měli i obyvatelé, a to poukázáním na místa vyvolávající teplotní stres, tedy plochy, kde lidé především v létě bývají vystaveni vysokým teplotám.

„Máme tak za město možnost získat významné informace o teplotním klimatu ve městě a další podklady pro plánování rozvoje míst s vyšší kumulací obyvatel. Po instalaci zařízení v terénu, věříme, že se může zvýšit spokojenost obyvatel i návštěvníků a sníží se zdravotní rizika související s expozicí vyšších teplot, a to i na kulturních či společenských akcích,“ uvedl Rys.

Zda město se žádostí o podporu uspěje a projekt spustí, by podle něj mělo být jasné v prvním čtvrtletí příštího roku. V dubnu by mohl být zahájen a pokračoval by do prosince 2023.

„V projektu vidíme velký smysl, zaměřuje se přímo na občany. Navíc je pro nás vynikajícím doplňkem k mezinárodnímu projektu SPARCS, který primárně řeší chytrou energetiku, a který se na klima a funkčnost prostředí ve městě zaměřuje také,“ dodal zastupitel.

Reklama

Doporučované