Hlavní obsah

Klan z Thajska dobývá Švýcarsko. Za miliardu dolarů koupí síť obchoďáků

Foto: Chrisderheld/Wikipedia.org

Obchodní dům Globus v Basileji.

Reklama

Švýcarský obchodní řetězec Globus se připravuje k prodeji. Chystají se ho koupit thajský obchodní gigant Central Group a rakouský miliardář René Benko. Cena se odhaduje na miliardu dolarů.

Článek

Maloobchodní řetězec Globus vznikl v roce 1907, od té doby se rozrostl na několik desítek poboček různých jmen. A stejně jako jiné obchodní řetězce nezvládl dostatečně rychle zareagovat na nástup on-line nakupování.

A tak když se v zemi pod Alpami rozšířila zpráva, zatím oficiálně nepotvrzená, že se o 42 obchodů Globus vlastněných společností Migros uchází firma KaDeWe-Gruppe, vlastně to všem komentátorům přišlo jako logický krok. Zatímco obchody v posledních letech moc nejdou, ceny nemovitostí, ve kterých obchoďáky sídlí, utěšeně rostou. Podle analytiků stojí za kupní cenou hlavně domy na lukrativních adresách v centru Curychu či Basileje – nemovitosti tvoří z miliardy dolarů zhruba 90 procent.

Navíc nový kupec dokázal, že se umí pohybovat jak ve vodách maloobchodu, tak i nemovitostí. KaDeWe-Gruppe totiž podle informací listu Neue Zürcher Zeitung vlastní téměř půl na půl (49,9 % ku 50,1 %) rakouský nemovitostní a mediální mogul Reného Benka a thajská skupina Central Group.

Muzeum pro mumii

Rakušan platí podle švýcarského listu za typického self-made mana, který operuje především v německojazyčném prostoru. Ve Švýcarsku už provozuje kancelář a využívá švýcarský kanton Zug k ofenzivě do dalších oblastí. Proslul především výstavbou v Berlíně a ve Vídni, kde nešetřil na materiálech ani provedení. Kromě byznysových projektů chce v Bozen/Bolzanu, metropoli italské autonomní provincie Südtirol (Bolzano-Alto Adige), postavit nové muzeum nejslavnější evropské mumii – legendami opředenému Ötzimu.

Ani Benko však není maloobchodem nepolíbený, v posledních letech investoval například do německého obchodního řetězce Karstadt a v těchto dnech spouští logistickou firmu zaměřenou na dovoz zboží. Kromě toho také investoval do rakouských novin Kronen Zeitung a Kurier.

Jeho thajští obchodní partneři zase prosluli dravou byznysovou strategií, díky které převálcovali prakticky celé jihoasijské království. Kromě 33 velkých obchodních center provozují řadu menších projektů, včetně například restaurací. Od založení v roce 1947 zůstává v rukou rodiny Chirathivatiů.

Nic nebudeme komentovat

Podle informací agentury Bloomberg se tiskový mluvčí společnosti Signa nechce k připravovanému prodeji vyjadřovat, v současné chvíli nebude událost komentovat ani Central Group. Mluvčí společnosti Migros uvedl, že prodej je ve fázi příprav a případné detaily budou sděleny až po provedení transakce.

Migros je největší maloobchodní společnost a řetězec supermarketů ve Švýcarsku. Řadí se mezi největší zaměstnavatele v zemi. Stejně tak má silnou pozici na světovém trhu, je mezi čtyřiceti největšími společnostmi tohoto druhu.

Reklama

Doporučované