Hlavní obsah

Klapnutím filmové klapky z dílny Adolfa Borna začal zlínský filmový festival

Foto: město Zlín

Velké kino Zlín.

Reklama

Klapnutím umělecky ztvárněné filmové klapky z dílny Adolfa Borna dnes začal 61. ročník zlínského filmového festivalu pro děti a mládež. Kvůli pandemii koronaviru se uskuteční on-line, potrvá do 1. června.

Článek

V areálu zlínských filmových ateliérů, kde festival sídlí, vzniklo studio pro pořady vysílané v reálném čase. Na dnešní zahajovací den pořadatelé připravili pořad věnovaný 85. výročí vzniku zlínských filmových ateliérů, jejich historii i současnosti.

Zahájení festivalu se ve studiu kromě prezidenta festivalu Čestmíra Vančury a umělecké ředitelky Markéty Pášmové zúčastnil generální ředitel společnosti Barrandov Studio Petr Tichý. Vzpomněl filmy natočené ve Zlíně, které ho provázely dětstvím. „Historie je ve Zlíně vidět, Baťa je pro mě neuvěřitelný pojem, celé město je důležité z hlediska filmového průmyslu,“ uvedl Tichý.

Dalšími „sudičkami“ při zahájení byli herci Aňa Geislerová a Jan Čenský, tradiční návštěvníci zlínského festivalu. Čenský na něm dlouhá léta moderuje řadu akcí.S herci se dnes pořadatelé spojili on-line. „Přála bych festivalu, aby si udržel svou kvalitu a laťku,“ uvedla Geislerová, kterou čeká v létě několik projektů. Nyní s ochotníky připravuje pohádku Sůl nad zlato a bude hrát Marušku.

Zlínský festival je letos kvůli pandemii koronaviru rozdělený na dvě části. Jarní část v tradičním termínu nabídne programy on-line, potrvá do 1. června. V září se uskuteční druhá část, která by podle pořadatelů měla mít již klasickou podobu, tedy s diváky v kinech a řadou doprovodných akcí. Tématem obou částí je Literatura ve filmu.

Festival nabídne na svých webových stránkách projekce filmů, on-line workshopy, rozhovory s hvězdami, které festival navštívily v minulých ročnících, interaktivní virtuální prohlídku jednotlivých festivalových zón. Nebude chybět autokino, uskuteční se tři projekce na parkovišti u zlínské zoologické zahrady. Od čtvrtka jsou ve Zlíně také k vidění umělecky ztvárněné filmové klapky, Salon filmových klapek se letos koná 24. rokem. Klapkou do něj přispělo 125 autorů. Na náměstí Míru vznikla virtuální galerie.

Zlín Film Festival je nejstarší a největší filmovou přehlídkou svého druhu na světě. Loňský 60. ročník se musel kvůli pandemii přesunout z jara na září.

Reklama

Doporučované