Hlavní obsah

„Klasický“ vysavač se snaží konkurovat robotickým. Pomocí laseru na špínu

Podívejte se na vysavač s laserem odhalujícím neviditelný prach.Video: Jan Marek

 

Reklama

Robotické vysavače jsou stále populárnější a pro sáčkové, bezsáčkové i tyčové klasiky je pořád obtížnější chytré technologii konkurovat. Známý britský vynálezce má ale „tyčák“ s laserem, co odhalí i jinak neviditelnou špínu.

Článek

Až 60 procent lidí dnes podle dat britského výrobce vysavačů Dyson uklízí víc než dřív. Na vině je pandemie, práce z domova, ale i vládní uzávěry. A i proto teď firma přichází s novinkou na trhu domácích spotřebičů: tyčový vysavač V15 Detect opatřila laserovým zaměřováním prachu.

„Nevidíte špínu, která je opravdu škodlivá, opravdu jemné prachové částečky. Sice vysáváte, ale nevíte, jak to pomáhá vašemu bydlení. A to je dnes důležité znát víc než kdy dřív, kvůli virům a jemným prachovým částicím,“ vysvětluje zakladatel firmy James Dyson ve videopředstavení novinky.

Ukáže, kolik a jak velké částice saje

Kromě laseru má vysavač ještě další novinku: senzor regulující tah vzduchu podle velikosti a množství prachových částic. Stroj tak sám upravuje výkon svého motoru, aby vysál všechno a zároveň šetřil energii. K tomu má údajně i akustický detektor prachu, co rozezná, kolik stroj nasává prachových částeček, včetně jejich velikosti.

„Nejenže je vysáváte, ale také je zaznamenáváte, jak byly velké a kolik jich bylo, přesně na rozměry každé částice,“ dodává Dyson.

Sací výkon vysavače je každopádně vyšší než u předchozích typů: 230 air wattů. Stroj vydrží přes hodinu a 4,5 hodiny se pak nabíjí. Objem prachového sáčku je tři čtvrtě litru. Na délku má 1,25 metru a váží tři kila. V prodeji je za 699 dolarů, tedy skoro 15,5 tisíce korun.

Řád britského impéria, řada cen a patentů

Otázkou je, nakolik je novinka praktická a nakolik jde o pouhý marketingový trik. James Dyson, který za novým vysavačem s řadou vylepšení stojí, je nicméně známý britský vynálezce a průmyslový návrhář rovněž oceněný Řádem britského impéria, díky němuž se pyšní titulem Komandér. Zrovna tak ho časopis The Sunday Times označil nejbohatším Britem za rok 2020.

Podle magazínu Forbes se jmění otce stejnojmenné firmy od loňského července zvýšilo o 3,8 na 9,7 miliardy dolarů, tedy asi 214,3 miliardy korun. Svými vysavači je proslulý i ve světě – v roce 1991 získal v Japonsku za jeden ze svých přístrojů i mezinárodní ocenění Design Fair a za dobu svého vynalézání od 70. let si již nechal i několik svých konceptů patentovat.

Reklama

Doporučované