Hlavní obsah

Klášter Zlatá Koruna ukáže návštěvníkům mnišské toalety

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Hlavní prohlídkovou trasu kláštera Zlatá Koruna rozšíří od příští turistické sezony místnost, která v 18. století sloužila jako mnišské toalety.

Článek

Jihočeští památkáři letos také stavebně obnoví barokní vodárnu patřící k zámku Hluboká a dokončí obnovu hradního příkopu v Nových Hradech, který příští rok zpřístupní jako samostatný prohlídkový okruh. „V roce 2021 plánují i rekonstrukci hospodářského křídla na zámku Červená Lhota za více než 20 milionů korun,“ řekla mluvčí jihočeských památkářů Markéta Slabová.

Práce na obnově mnišských záchodů ve velkém konventu zlatokorunského kláštera za 909.000 Kč skončily v září. Doplní ji informace o tom, jak fungoval odpadní systém v klášteře. Prostor velký asi 85 metrů čtverečních je poblíž knihovní chodby a písařské dílny. Místnost v prvním patře sloužila na konci 20. a počátkem 21. století jako elektrická rozvodna.

„Původní funkci zaznamenal po zrušení kláštera a odchodu cisterciáků inženýr Josef Matz v geometrickém plánu, který se stal důležitým pramenem pro specifikaci umístění latrín,“ uvedla na webu kastelánka Lenka Tondlová. Památkáři rozkryli ve sklepení i štolový systém s původní gotickou klenbou i architektonickými prvky z počátků stavby kláštera. Štolu, která je v havarijním stavu, opravují. Pomocí štoly a šachty ve sklepení se splašky ze záchodů odváděly do kmenové stoky a dál do Vltavy.

Jarní propady tržeb dané koronavirem památkáři snížili díky letnímu zájmu turistů, zbytek dorovnalo Ministerstvo kultury. Nemuseli proto brzdit investice. Dokončují obnovu vnější fasády mincovny v Českém Krumlově, v Adamově stavení zámku Jindřichův Hradec zrestaurovali výmalby. Ve Vimperku dodělali fasádu severovýchodního křídla Horního zámku, na zámecké trase stojí nově replika renesančních kamen, budují se expozice muzea. Zámek přivítá návštěvníky v květnu 2021. Hotová je i první část obnovy podlah v přízemí dačického zámku, které napadla dřevomorka.

Na příští rok připravují památkáři rekonstrukci hospodářského křídla na zámku Červená Lhota. Budovu staticky zajistí, odvedou vlhkost, vymění krov, střešní krytinu, obnoví interiéry, upraví zahradní cesty. Letos se ale nepovedlo opravit historické výpusti zámeckého rybníka. Soutěž vypsali dvakrát, ale nikdo se nepřihlásil. „Pro velké firmy se pravděpodobně jedná o finančně málo atraktivní zakázku, malé firmy zase nemají potřebnou těžkou techniku,“ uvedl stavební technik památkářů Zdeněk Jiroušek. Rybník tak zatím zůstane bez vody, aby se neprotrhla hráz.

Chystá se i oprava krovů jižního křídla hradu Rožmberk a Hodinové věže, restaurovat se příští rok budou malby v českobudějovickém kostelíku Nejsvětější Trojice, který přiléhá k budově někdejšího morového špitálu.

Jihočeské státní památky letos navštívilo zhruba 761 000 lidí, což je meziročně za leden až září o 26 procent méně. Výnosy klesly o 31 procent na 89,3 milionu Kč. Příčinou byly dopady koronaviru.

Reklama

Doporučované