Hlavní obsah

Klaun na pohřbu? Má pomoci odbourat strach ze smrti, říká zakladatel

Rozhovor se zakladatelem Pohřebních klaunů Olegem Vojtíškem.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Slovní spojení pohřbu a klauna v lidech rezonuje, i to byl jeden z důvodů, proč Oleg Vojtíšek před pár měsíci založil firmu Pohřební klauni. A plánů na to, jak detabuizovat smrt v Česku, má víc.

Článek

Na první pohled se zdají být pohřby a klauni naprosto odlišné věci, které spolu nemůžou mít žádnou souvislost. Podle Olega Vojtíška se postava klauna na pohřbech vyskytovala v minulosti, i to byl jeden z důvodů pro neobvyklé a rezonující slovní spojení.

„Klaun se objevoval na pohřbech v antice, bylo to celkem běžné u bohatších lidí. Z dostupných historických pramenů dnes ale neumíme přesně říct, jak to fungovalo psychologicky,“ dodává zakladatel Pohřebních klaunů Oleg Vojtíšek.

Pohřební klaun má lidem pomoci

Pohřební klauni byli založeni proto, aby pomohli lidem vyrovnat se se smrtí a snáz o ní mluvit. V první řadě nejde o to, aby klaun na pohřbech lidi bavil, ale aby je posledním rozloučením provedl. Jeho úloha může být různá.

„Pohřební klaun je většinou takový ceremoniář, on ty lidi vezme za ruku a provede je tím pohřbem. A ty role můžou být různé. Od toho, kdy jenom baví děti, po roli ceremoniáře, kdy lidi režíruje, co kdy, kde mají dělat a něco třeba předříká. Ten klaun dělá jen zřídkakdy něco jako klauniádu,“ vysvětluje Vojtíšek s tím, že občas se i takové případy objeví.

Samotného pohřebního klauna nemůže vykonávat jen tak někdo. Musí mít kvalitní průpravu a být připraven na všechny situace, které mohou nastat.

Na pohřebního klauna je potřeba průprava

„Máme dva psychology, se kterými velmi úzce konzultujeme, co a jak děláme. Opravdu důležité je mít klaunskou přípravu,“ říká Oleg Vojtíšek, který neorganizuje jen pohřby s přítomností klauna, ale pořádá také různá tematická poslední rozloučení.

Pohřebního klauna na nich využívá v jednotkách případů měsíčně. Zatím Češi tomu příliš otevření nejsou, v Německu nebo Americe se klaun na pohřbech objevuje už častěji.

„Proti“ klaunovi hraje i fakt, že je postava klauna i kvůli různým filmům vnímaná velmi negativně. Dříve to přitom byla romantická a veselá postava.

Online pohřby pro hráče

Kromě pohřebních klaunů má Oleg Vojtíšek ještě další nápad, jak „rozčeřit vody“ v Česku. Během pár měsíců chce uspořádat i pohřby pro online hráče v prostředí jim nejpřirozenějším.

„Máme dost hráčů, kteří žijí ve hře víc než v reálném světě. A kamarády mají v té hře, a to kolikrát po celé zeměkouli v jiných časových pásmech. Nikdy by tak na pohřeb nepřišli, ale pokud uděláte pohřeb v té hře, tak se tam potkají a rozloučí,“ prozrazuje svůj plán Oleg Vojtíšek.

Reklama

Doporučované