Hlavní obsah

Klause ml. podrželo v čele výboru ANO. Pomstilo se ODS za tři roky starou událost

Foto: ČTK/Šimánek Vít

Václav Klaus mladší.

Reklama

Václav Klaus mladší zůstane i po vyloučení z ODS předsedou sněmovního školského výboru. Občanští demokraté ho chtěli nahradit jiným straníkem. Klause ale ostatní členové výboru podrželi. Podle informací Seznamu šlo o odvetu ANO za obdobnou situaci v minulém volebním období.

Článek

Jestli se dá ve Sněmovně na něco spolehnout, tak to jsou mezipartajní dohody o tom, která křesla ve výborech připadají které politické straně. Na středečním výboru pro vědu a školství ovšem tentokrát zvítězila ještě silnější motivace – pomsta.

ODS chtěla z čela výboru, který patří mezi nejdůležitější v dolní komoře, sesadit Václava Klause mladšího, kterého v březnu po dlouhotrvajících sporech vyhodila ze strany. Jeho post měl převzít Martin Baxa, místopředseda strany, poslanec a také plzeňský primátor.

Jenže většina členů výboru se v tajné volbě postavila proti a Baxa nakonec získal podporu pouze 6 z 21 přítomných zákonodárců. „Svým rozhodnutím zavedli členové školského výboru nové zvyky v Poslanecké sněmovně: kádrování kandidátů jiných stran a nerespektování pravidel. Je to prolomení dosavadních zvyklostí i porušení pravidla poměrného rozdělení míst v čele výborů,“ komentoval výsledek na svém Twitteru šéf strany Petr Fiala.

O tom, že by volba mohla takto dopadnout, se ve sněmovních kuloárech spekulovalo už od minulého týdne po jednání poslaneckého klubu ANO. „Členové výboru z hnutí ANO se v úterý dohodli, že pana Klause nesesadí,“ potvrdil Seznamu důvěryhodný zdroj zevnitř partaje.

ANO tím hodlalo ODS „oplatit“ situaci z loňského volebního období. Když v roce 2016 opustila řady vládního hnutí Andreje Babiše středočeská poslankyně Kristýna Zelienková (která později vstoupila do TOP 09), chtělo ji ANO odvolat z rozpočtového výboru, ve kterém působila. Nakonec se ale dost hlasů nenašlo, proti se postavili poslanci TOP 09 a ODS.

Téměř tři roky starou událost připomněl svým poslancům minulý týden šéf klubu Jaroslav Faltýnek. A na dnešním jednání výboru jeho slova veřejně zopakovala členka výboru Věra Procházková: „Je pravda, že post patří ODS. Ale před několika lety, to jsem ještě ve Sněmovně nebyla, jsme byli v podobné situaci a ODS nám také neumožnila člena výboru vyměnit.“

A i když zákonodárci hlasovali tajně, počty jasně naznačují, že z deseti přítomných poslanců hnutí ANO pro Baxu do čela výboru mohli hlasovat maximálně dva z nich. Pro změnu ve vedení totiž bylo celkem šest lidí. ODS má ve výboru vedle Baxy ještě Zuzanu Majerovou Zahradníkovou, ke své podpoře se přihlásil i Pirát Lukáš Bartoň, očekávat se tak dá i podobný přístup od jeho stranické kolegyně Lenky Kozlové. Baxu podle očekávání pravděpodobně podpořil i Petr Gazdík ze STAN.

Naopak proti Baxově jmenování do čela výboru hlasovalo celkem 15 poslanců. Výhrady vůči němu v diskuzi otevřeně vyjádřili dva zákonodárci SPD, spokojeni s Klausem mladším ve funkci byli i dva komunisté. Spolu s deseti zástupci ANO a se samotným Václavem Klausem mladším dávají jejich hlasy dohromady právě patnáct odevzdaných hlasovacích lístků.

Hlavním argumentem, kromě odkazu na spor kolem Zelienkové, proti Baxovi bylo, že by na důležitý sněmovní post neměl dost času. „Jste primátorem krajského města (Plzně, pozn. red.), krajským i obecním zastupitelem, působíte v několika jiných sněmovních výborech a podvýborech. Chci se zeptat, jak to všechno budete stíhat,“ shrnula námitku dalších kolegů poslankyně SPD Tereza Hyťhová.

O tom, kdo se postavil proti jeho zvolení, je přesvědčený i samotný Baxa. „Spojenectví ANO, KSČM a SPD dnes politikařilo ve školském výboru. I poslanci ANO podepsali návrh na odvolání V. Klause z čela výboru a pak pro to nehlasovali. Koalice ANO, SPD a KSČM dnes zafungovala na 100 %,“ komentoval po jednání výboru na svém Twitteru.

ODS chystanému „podrazu“ ze strany ANO dlouho nevěřila. Ještě minulý týden na dotaz Seznamu, zda o chystané „rebelii“ kolegů z ANO vědí, odpověděl šéf strany Fiala i předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura, že rozhodně ne. A že vychází z příslibu, který od partají dostali.

Reklama

Doporučované